Державні органи мало цікавляться діями Росії, що порушують екологічні права в окупованому Криму – експертка

Дата: 09 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Органи державної влади мало цікавляться діями Росії, що порушують екологічні права в тимчасово окупованому Криму.

Про це під час установчого форуму Експертної мережі “Кримської платформи” 6 серпня сказала операційна директорка Центру оборонних стратегій Світлана Андрущенко, передає кореспондент видання ZMINA

“Йдеться не лише про господарську мілітарну діяльність РФ в Криму, а про санкційну політику завдання екологічної шкоди, шкоди культурній спадщині та порушення права корінних народів”, – сказала Андрущенко.

Під час заходу вона представила економіко-екологічну підгрупу в межах “Кримської платформи”. Вона систематизуватиме та аналізуватиме екологічні та економічні наслідки роботи окупаційної влади в Автономній Республіці Крим та Чорноморському регіоні.

Підгрупа вироблятиме рекомендації та намагатиметься піднімати на міжнародному рівні питання шкоди біорізноманіттю внаслідок господарської та мілітарної діяльності РФ в Криму, питання незаконного видобутку корисних копалин, незаконної “націоналізації” об’єктів культурної та природної спадщини.

“Важливо визначити розмір заподіяної Росією шкоди в Криму з урахуванням міжнародних угод, підходів, національного законодавства та затверджених методичних підходів. Це необхідно задля контрибуції, компенсації або інших форм відповідальності РФ за протиправну анексію Криму”, – сказав експерт Кримськотатарського ресурсного центру Євген Хлобистов.

Євген Хлобистов

Водночас Світлана Андрущенко відзначила низький фаховий потенціал та малу кількість експертів, які готові постійно працювати над економічною та екологічною проблематикою під час окупації Криму.

Нагадаємо, експерти “Крим SOS“ раніше оприлюднили другу частину дослідження про екологію тимчасово окупованого Кримського півострова.

Вони дійшли висновку, що за роки окупації проблеми довкілля Криму збільшуються за масштабами та серйозністю. Забруднення моря, погіршення водозабезпечення, техногенні катастрофи та інші екологічні проблеми, спричинені недалекоглядністю та недбалістю окупаційної влади. “Крим SOS” наголошує, що забруднення довкілля півострова створює загрозу для життя і здоров’я кримчан, призводить до падіння їхнього рівня життя та порушення екологічних прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter