Росія екстрадувала до Білорусі чемпіона світу з тайського боксу попри заборону ЄСПЛ

Дата: 23 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Незважаючи на заборону Європейського суду з прав людини, Росія видала Білорусі Олексія Кудіна – чемпіона світу з тайського боксу та кікбоксингу, якого режим Лукашенка розшукує “за опір міліції на акції протесту”.

Про це повідомляє російський Інтерфакс та Фонд спортивної солідарності.

Зараз Олексій Кудін перебуває в СІЗО №1 у Мінську.

Захист спортсмена розцінює це як викрадення і вимагатиме притягнути винних до відповідальності.

Режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка звинувачує Кудіна в опорі міліціонеру. Спортсмен нібито застосував силу щодо правоохоронця під час акції в серпні 2020 року. Максимальне покарання за цією статтею – п’ять років в’язниці.

Кудіна затримали під Москвою за запитом Білорусії, жорстоко побили та помістили в СІЗО.

У квітні 2020 року Генпрокуратура РФ вирішила задовольнити запит про екстрадицію Кудіна на батьківщину. Він оскаржив це рішення в суді, однак той відхилив апеляцію.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив уже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, і про умови утримання та поводження з тисячами затриманих.

Фотографія обкладинки: Instagram.com / KUDIN_ALEXEY

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter