У Львові з ТРЦ виселяють засновану переселенцями “Кримську перепічку”: що відомо про суперечку

Дата: 13 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Львові дочірнє підприємство “Інтергал-буд” товариства з обмеженою відповідальністю “Фірма “Інтергал” виселяє з торговельного центру пекарню “Кримська перепічка” – підприємство, яке 2015 року заснували сестри-переселенки з Криму Оксана Новікова та Світлана Лопатіна. 

Про це виданню ZMINA розповіла Оксана Новікова

За її словами, вона переїхала із Сімферополя до Львова через російську військову агресію і вклала кошти з перепроданого бізнесу в Криму в пекарню в спальному районі Львова Сихів. Наразі в пекарні працюють понад 20 осіб. Частина з них – переселенці з Криму.

“Кримська перепічка” стала візитівкою Сихова та Львова. Це простір для родини, друзів, кримчан та львів’ян. До нас приїжджали багато журналістів, представників міжнародних організацій і навіть посли інших держав, щоб подивитися, як ми інтегрувались у Львові. “Кримська перепічка” – місток між окупованим Кримом та Україною, який допомагає спілкуватися з нашими друзями в Криму. Адже вони стежать за нашими сторінками в соцмережах, знають про наші сотні соціальних проєктів, які відбулися в закладі. У такий спосіб вони бачать, що Україна розвивається”, – розповіла Олена Новікова.

14 травня пекарня “Кримська перепічка” отримала листа від “Інтергал-буду” про дострокове розірвання договору оренди приміщення. Такого листа отримали також усі підприємці першого поверху торговельного центру “Інтерсіті”.

У листі орендодавець повідомляє про проведення капітального ремонту в центрі з повною заміною внутрішніх інженерних систем та обладнання. Щоб виконати вимоги законодавства з техніки безпеки, “Інтергал-буд” проінформував про повне перекриття першого поверху будівлі.

У листі “Кримській перепічці” орендодавець висуває вимогу протягом місяця виїхати з торговельного центру. Він пояснює це тим, що, оскільки ремонтні роботи триватимуть до 31 грудня 2021 року, 30 листопада спливе термін дії самого договору. 

“Кримська перепічка” звинувачує “Інтергал-буд” у порушенні законодавства та відсутності бізнес-етики. Там також наголошують, що в приміщенні є печі, які не так легко перенести через обмежені ресурси. Водночас підприємству немає куди переїхати. 

У договорі, який є в розпорядженні видання ZMINA, йдеться про можливість дострокового розірвання, утім лише за взаємною згодою сторін. Документ також містить договірну норму: у разі неповернення орендарем приміщення орендодавець має право самостійно звільнити об’єкт від майна і передати його третім особам. 

І, хоч “Інтергал-буд” каже про можливість переукладання нових договорів, у “Кримській перепічці” вказують на відсутність гарантій, що договори таки переукладуть. Підприємство не погоджується з розірванням договору-оренди й продовжує свою роботу. 

Оксана Новікова вказує, що сама будівельна компанія за чинного договору з “Кримською перепічкою” та іншими орендарями 29 квітня уклала угоду про оренду всього першого поверху будівлі з ТОВ “АТБ-маркет”. Вона наполягає, компанія не мала на це права. 

“Ми подали позов до суду, і в п’ятницю, 10 липня, отримали відповідь-заперечення проти позову від “Інтергал-буду”. Компанія вважає, що ми не маємо права подавати скаргу до суду і заявляти про порушення прав, оскільки вони знайшли описку в договорі, який вони самі надали 2019 року. У ньому написано, що наша пекарня розташована не на першому, а на четвертому поверсі в офісних приміщеннях. Вони намагаються виставити нас недоброчесними орендарями, які мали переїхати в офісні приміщення. Причому у 2015 та 2018 роках договори перепідписувалися на перший поверх”, – розповіла співвласниця бізнесу.  

Оксана Новікова пояснює, що в цей громадський простір вона та її співробітники вклали багато зусиль та ресурсів і “Кримська перепічка” таки стала популярним місцем для відвідувачів. 

 

За словами керівниці Інституту лідерства та управління Ірини Бек, “Кримська перепічка” – позитивний приклад перетворення “забутого кутка” спального району в якісний громадський простір. 

“Це місце стало магнітом для громади, де відбуваються знакові для Сихова зустрічі, де обговорюються стратегії візійного розвитку району та його події. Ця ситуація не просто кейс щодо стосунків бізнесу. Вона показує роль громади, громадського сектору та якісного просторового виміру. Але для досягнення цього треба, щоб влада чула громаду, щоб громада чула бізнес, а бізнес – громаду”,прокоментувала вона.  

“Великий бізнес-монстр просто поглинає те, що бачить. І йому начхати на погляди мешканців прилеглих будинків та малого бізнесу. Європейський бізнес давно прийшов до того, що великий бізнес виноситься за місто, а малий бізнес лишається в населеному пункті. Адже він соціально орієнтований, платить податки до місцевого бюджету та наймає на роботу місцевих мешканців. Кожен орендодавець “Інтерсіті” мав плани на прибуток. Основний аргумент, який ми почули від орендодавця, – ми власники, і зі своєю власністю можемо робити що завгодно. Це не цивілізаційні стосунки, а якась феодалізація”, – додав підприємець та орендар ТЦ “Інтерсіті” Владислав Орлов.  

Відомо, що наприкінці травня у Львові біля “Інтерсіті” відбулась акція протесту на підтримку малих підприємців, які працюють на першому поверсі будівлі.

ZMINA надіслала запит про коментарі “Інтергал-буду”, утім компанія не відповіла на наш запит. 

Підготовче судове засідання відбудеться 14 липня о 12:30 у Господарському суді Львівської області. Справу №914/1612/21 розглядає суддя Юлія Сухович. Суддя відмовила виданню ZMINA у трансляції судових засідань через YouTube-канал “Судова влада України” через відсутність і недоведеність значного суспільного інтересу справи Кримської перепічки. 

Нагадаємо, власник “Інтергал-буду” – Володимир Зубик, АТБ-маркету – дніпровські засновники групи “Агротехбізнес” Геннадій Буткевич, Євген Єрмаков та Віктор Карачун.

Фото: tvoemisto.tv

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter