У Європарламенті напрацювали рекомендації щодо агресивної політики Росії

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Комітет Європарламенту з міжнародних справ підготував проєкт рекомендацій із вибудовування довгострокової стратегії ЄС у відносинах з Росією.

Про це інформує “Радіо Свобода“.

Опублікований на сайті комітету документ містить п’ять основних рекомендацій, що стосуються як протидії політиці російської влади, яку автори документа вважають агресивною, так і підтримки громадянського суспільства в Росії.

Перший принцип – “стримування російської загрози”: як мовиться в документі, ЄС разом з НАТО та іншими партнерами повинні протидіяти агресивній політиці Росії і чинити на неї тиск, щоб “повернути окуповані території” східним сусідам ЄС. У документі містяться й інші пропозиції на випадок продовження агресивних дій Москви – йдеться про заклики відімкнути Росію від системи SWIFT, вживати заходів для зниження залежності від російських нафти й газу, “принаймні поки президент Путін при владі”.

Другий принцип – боротьба з російським впливом і “гібридними загрозами” з боку Росії в ЄС і сусідніх країнах.

Третій принцип – “дії на захист демократії”, які рекомендується погоджувати зі США. Йдеться про спільні санкційні списки, єдину політику щодо боротьби з відмиванням грошей, міжнародні розслідування, підтримку правозахисників. Водночас основним принципом має стати “Головне – демократія”: перспективи відносин з Росією мають залежати від готовності російської влади дотримуватися прав людини й забезпечувати вільні вибори.

Пропонується налагодити співпрацю з неурядовими організаціями, такими як Bellingcat, під час проведення розслідувань. На думку авторів документа, ЄС повинен ініціювати міжнародні розслідування “злочинів, скоєних режимом Путіна проти народу Росії”, так само як і аналогічні розслідування щодо білоруського режиму.

Четвертий принцип – це “дії на підтримку демократії”. Пропонується, зокрема, створити “Вільне російське телебачення” з цілодобовим мовленням для протидії “пропаганді путінського режиму”. ЄС, як ідеться в документі, має також бути готовим до того, щоб не визнавати результатів виборів до Держдуми Росії 2021 року, якщо вони не пройдуть чесно.

Євросоюз, зазначається в документі, повинен також підготувати “стратегічне бачення майбутніх відносин з демократичною Росією”, яке має містити низку стимулів для демократизації в РФ, зокрема лібералізацію візового режиму, програми модернізації та стратегічне партнерство.

П’ятим принципом названо підтримку демократії в країнах – сусідах Росії, йдеться про зміцнення співпраці з країнами Східного партнерства, “щоб вони слугували добрим прикладом, який стимулював би народ Росії підтримати демократію”.

Документи Європарламенту мають рекомендаційний характер. Депутати раніше схвалили низку резолюцій із закликом до жорсткої політики щодо Москви, проте Єврокомісія і країни – члени ЄС скористалися не всіма цими рекомендаціями. Водночас у Єврокомісії заявляють про те, що Росія взяла курс на конфронтацію з ЄС, і кажуть про необхідність розробити нову стратегію відносин із Москвою.

Росія нещодавно оголосила про санкції стосовно голови Європарламенту Давида Сассолі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter