У Києві оголосили переможців кінофестивалю Docudays UA – 2021

Дата: 03 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві оголосили переможців та переможниць вісімнадцятого фестивалю документальних фільмів про права людини Docudays UA. Церемонія, як і сам фестиваль, частково відбувалася онлайн.

Про це повідомили на офіційному сайті фестивалю.

“Це був насичений фестивальний тиждень. Уже вдруге не лише силами киян, а й усією Україною ми подивилися аж 105 фільмів. Однак Docudays UA на цьому не завершується: більшість стрічок фестивальної програми можна переглянути на DOCUSPACE до 4-го квітня включно”, – зазначали організатори заходу.

Головний конкурс щорічно проводиться у трьох секціях: повнометражні стрічки, короткометражні та міжнародні фільми. Окремі призи також вручає спеціальне студентське журі та організатори фестивалю (приз імені Андрія Матросова).

У національному конкурсі переміг фільм Андрія Лисецького “Земля Івана”, стрічка присвячена художнику-самоуку Івану Приходьку. Одного разу його полотна потрапляють на експозицію в київському “Мистецькому арсеналі” – головному виставковому центрі України. Для сільського самородка це стає справжнім випробуванням славою.

У міжнародному конкурсі перемогла картина грузинського режисера Саломе Джаш “Приборкання саду”. У фільмі йдеться про незвичайне хобі колишнього прем’єр-міністра Грузії, мільярдера Бідзіна Іванішвілі. Чоловік збирає столітні дерева по всій країні й садить їх у своєму саду.

Нагорода “Настоящего времени”, офіційного партнера фестивалю, у номінації Rights Now, дістався картині “Цей дощ ніколи не закінчиться” Аліни Горлової. Головний герой фільму – Андрій Сулейман, син сирійського курда та українки, який втік від війни на своїй батьківщині на Донбас і там знову опинився на війні.

Головний приз правозахисної секції Rights Now отримала стрічка “Колумбійська сім’я” Тані Воль Сьоренсен. Цей фільм присвячений родині, яку розділила правозахисна діяльність.

Приз імені Андрія Матросова дістався картині “Май далеко — май добре” Ганни Ярошевич. Головний герой фільму – німець Мішель, син мільйонера, який приїхав у карпатське село Сокирниця, щоб рятувати вимираючих водяних буйволів.

Головний приз студентського журі отримав фільм під назвою “Малий Самді”, присвячений боротьбі з наркозалежністю.

Кращою короткометражною стрічкою визнали “Океан” Пауля Шойфлера.

А приз глядацьких симпатій отримав фільм французької режисерки Елеонор Вебер “А ночі вже більше не буде”

Нагадаємо, що у 2020 році переможців Docudays UA також оголосили онлайн через пандемію коронавірусу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter