На референдумі у Швейцарії підтримали заборону одягу, що прикриває обличчя

Дата: 09 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Швейцарії 51,2% громадян підтримали на референдумі внесення до конституції заборони на носіння в громадських місцях одягу, який повністю закриває обличчя.

Про це повідомляє BBC.

Референдум під гаслом “Стоп екстремізм” ініціювала націонал-консервативна Швейцарська народна партія. У 2009 році за поданням цієї ж партії в країні заборонили будувати нові мінарети. 

Усього в голосуванні, яке відбулося 7 березня, брали участь 51,4% громадян країни. Заборона на носіння стосуватиметься не тільки мусульманського одягу, а саме бурки й нікаба, але й бандан та балаклав, які носять футбольні фанати й демонстранти. Такий одяг буде під забороною на вулиці, у транспорті, ресторанах та магазинах. Виняток становлять лише місця, відведені для молитов. Як наголошують місцеві медіа, понад половину всіх швейцарських кантонів уже мають чинні норми, які забороняють носити одяг, що прикриває обличчя, під час демонстрацій або спортивних заходів.

З критикою результатів голосування вже виступили в Центральній ісламській раді країни, члени якої назвали їх “великим розчаруванням” та збираються оскаржувати їх у суді. 

Фото: AP

“Сьогоднішнє рішення відкриває старі рани, посилює юридичну нерівноправність і надсилає мусульманській меншині ясний сигнал про ізоляцію”, – наголосили в раді.

Відомо, що мусульмани становлять близько 5% з 8,6 млн жителів Швейцарії, більшість із них – сім’ї мігрантів з Туреччини, Боснії і Косова. Однак експерти вважають, що заборона має радше символічне, ніж практичне значення, адже, за даними дослідження Університету Люцерна, у Швейцарії майже немає тих, хто носить паранджу, а нікаб, який залишає відкритим тільки проріз для очей, носять близько 30 жінок. 

Нагадаємо, що Швейцарія не єдина країна в Європі, яка забороняє носіння хіджабу та інших різновидів мусульманського одягу: заборони наразі діють у Нідерландах, Бельгії, Данії, Іспанії та Австрії. Правозахисники пов’язують цю хвилю заборон зі зростанням ісламофобії.

У Франції, наприклад, мусульманська хустка дозволена в громадських місцях країни, але з 2004 року її заборонили носити в державних школах і деяких громадських будівлях. За цей час на заборону носити традиційний мусульманський одяг до ЄСПЛ неодноразово скаржились обурені мусульманки, проте в березні 2017 року суд визнав її законною.

Фотографія обкладинки: ЕРА 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter