Після особистого посту про вібратор з ЦВК звільнилася комунікаційниця: її зацькували в мережі

Дата: 05 Березня 2021
A+ A- Підписатися

З посади помічниці голови Центральної виборчої комісії звільнилась Анжела Єременко. Незадовго до цього жінка опублікувала у своєму блозі допис про сексуальну іграшку та стала об’єктом цькування.

Про це вона повідомила у фейсбуку. 

Фото: сторінка Єременко у фейсбуку

До працевлаштування в ЦВК 30-річна Єременко вела власний блог під назвою “Bad Mama”, який у фейсбуку вподобали майже 30 тисяч осіб. На сторінці жінка, зокрема, порушувала питання сексу. 28 лютого блогерка опублікувала допис про несправний вібратор, який їй подарували на День святого Валентина. 

“Навіщо ви так з моїми оргазмами?..  Доля сатісфаєра невідома поки. Він лежить десь у сервісі, так і не сходив зі мною на жодне побачення. Але я сподіваюся, вірю і чекаю, що його приведуть до тями або дадуть мені нового, тому що останні два тижні я думала тільки про презентації, про те, що я виходжу на роботу з відпустки, і про нього. Так що, дорогі мої, мораль історії така: купуйте вібратори в нормальних магазинах, інакше оргазмів вам не бачити, як мені”, – розповідала вона. 

Проява посту обурила частину користувачів фейсбуку, які в коментарях почали писати Єременко, що вона працює в державних органах, а тому нібито не може розповідати про секс. 

Ви серйозно? Радник ЦВК? Бл* понабирали по оголошенню. Може вам варто поміняти роботу, поки не вимагають змінити”, – йшлося в одному з них.

Фото: Getty Images

Уже 5 березня Єременко повідомила, що звільнилася через цькування. 

“Я звільнилася з ЦВК. По-перше, тому що бути відкритою і жартувати над тим, що я хочу, для мене важливіше будь-якої посади. По-друге, тому що та команда комунікації, яку вдалося побудувати, повинна продовжити свою справу, не піддаючись ризикам нових вкидань і атак, а через мене це робити дуже легко”, – розповіла вона у своєму блозі. 

Вже колишня помічниця голови Центральної виборчої комісії також додала, що ніколи не була держслужбовицею, а вищезгадану посаду обіймала лише тому, що офіційно позиції комунікаційниці у відомстві немає.

“Я не можу говорити про секс, не можу піднімати гострі теми, тому що портрет держслужбовця повинен бути зовсім іншим. Швидше за все, держслужбовець – це людина з параноєю, що будь-яке його слово обернеться проти нього, сексом з вимкненим світлом у місіонерській позі й сильним моральним обличчям, яке диктує здаватися “правильним”, – написала блогерка та жартома додала, що їй надіслали новий вібратор.

Ситуація з цькуванням Єременко може свідчити не тільки про неготовність суспільства говорити на теми сексу, але й узагалі висловлюватися на тему жіночої тілесності, вважає експертка з недискримінації Центру прав людини ZMINA Ірина Виртосу.

“Якщо жінка відкрито, а в цьому випадку навіть під псевдонімом, говорить про свої бажання, то її розглядають як хтиву, некомпетентну, брутальну. Чи мала вона “узгоджувати” свої дії з правилами перебування на держпосаді – це дуже тонкий момент. Бо вже давно персональна сторінка в соціальних мережах публічних осіб, зокрема державних службовців чи тих, хто обіймає державні посади, уже не є суто персональною”, – каже вона. 

Водночас Виртосу припускає, що інцидент, який трапився з Єременко, може дати початок суспільній дискусії про те, наскільки люди готові розширювати традиційні межі:

“Чи готові ми бачити на посадах представників і представниць різних соціальних груп, до прикладу осіб з інвалідністю, представників національних громад чи відкритих геїв або лесбійок? Чи готові ми як суспільство говорити публічно про сексуальну освіту і проблему сексуального насильства на роботі? Це і є розширення меж: включення до порядку денного тем і питань, які раніше вважалися не на часі, “неморальними”, які завжди були актуальними, але лишалися в тіні. Розширення цих меж свідчить про готовність суспільства не тільки озвучувати питання, а й розв’язувати їх”. 

Разом з тим експертка наголошує, що цькування, мова ворожнечі та образи є неприпустимими в такій дискусії:

“Це те, що проходить Анжела Єременко, найскладніше тому, що вона одна з перших. Але тим, хто робитиме це після неї, ймовірно, буде простіше. Бо її випадок дозволив озвучити складні питання вголос і зсунути межі”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter