У Білорусі керівника та юриста “Офісу з прав людей з інвалідністю” визнали політв’язнями

Дата: 06 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Правозахисники визнали політв’язнями керівника білоруської просвітницької правозахисної установи “Офіс з прав людей з інвалідністю” Сергія Дроздовського і юриста цієї організації Олега Граблевського.

Про це повідомляє “Єврорадіо”.

Сергій Дроздовський і Олег Граблевський

21 січня в офісі правозахисної установи та у помешканнях директора та бухгалтера відбулися обшуки та вилучення техніки. Фінансова міліція, провела їх “у зв’язку з можливим неправомірним заволодінням грошима, отриманими у вигляді благодійних внесків та міжнародної допомоги для надання правової допомоги громадянам Білорусі, які мають інвалідність”.

2 лютого Дроздовського і Граблевського знову викликали на допит до Департаменту фінансових розслідувань Комітету державного контролю. За словами чоловіків, впродовж семи годин з ними поводилися жорстоко та принижували. Крім погроз, образ, та психологічного тиску із вимогами визнати себе винними у неназваних злочинах, до затриманих застосовувалися засоби фізичного впливу: Олег Граблевський пізніше повідомив, що його силоміць повністю роздягали. А Сергію Дроздовському, який пересувається кріслом колісним, сам допит такої тривалості завдав дискомфорту та фізичних страждань.

Наступного дня обох правозахисників затримали, але про це не повідомили ані їхніх адвокатів, ані рідних. Сергія Дроздовського посадили під домашній арешт. Олега Граблевського відвезли до слідчого ізолятора на Окрестино: він підозрюваний у кримінальній справі. Адвокати обох затриманих дали підписку про нерозголошення, тому подробиці справи невідомі. 

Правозахисники вимагають негайно звільнити Дроздовського і Граблевського з-під варти та припинити їх кримінальне переслідування. Також вони вимагають припинити переслідування всіх правозахисників країни та активістів громадянського суспільства у зв’язку з їхньою законною діяльністю, звільнити всіх політв’язнів і припинити політичні репресії.

“Дані дії грубо порушують низку міжнародних угод, учасником яких є і Республіка Білорусь, зокрема, Міжнародного Пакту про громадянські і політичні права, декларації про право і обов’язки окремих осіб, груп і органів суспільства заохочувати і захищати загальновизнані права людини та основні свободи, керівних принципів ОБСЄ щодо захисту правозахисників, керівних принципів зі свободи об’єднань “, — йдеться в заяві.

Крім того, правозахисники вимагають припинити втручання, необґрунтовані та надмірні перевірки та інші форми контролю за діяльністю НУО, використання силових методів під час перевірок, перешкоджання реалізації права на доступ до фінансування.

Нагадаємо, на сьогодні в Білорусі налічується 228 визнаних політичних в’язнів.

Фотографія обкладинки: / t.me/viasna96​

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter