Погрози зґвалтуванням та пасивність поліції: в “Одесапрайді” розповіли подробиці нападу

Дата: 31 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

В “Одесапрайді” розповіли подробиці зриву акції на підтримку ЛГБТ, яка мала відбутися 30 серпня. Так, противники події били людей по голові, погрожували учасницям зґвалтуванням, а правоохоронці тривалий час не реагували на те, що відбувається. 

Про це повідомили в дописі організації на фейсбуку. 

Фото: телеграм-канал “Традиції і порядку”

30 серпня в Одесі в межах ЛГБТ-прайду замість Маршу рівності мала відбутись акція у форматі живого ланцюга. На цьому під час зустрічі з організаторами наполягли правоохоронці, оскільки лише в цьому разі вони нібито могли гарантувати безпеку учасників. 

“Поліція запевнила, що це найбезпечніший і вже роками пропрацьований варіант. Напередодні події ми також повідомили правоохоронців щодо погроз, які надходили на адресу організаторів та події. Йшлося також про можливі провокації, зриви та стратегії дій. Поліція сказала, що контролює ситуацію, і навіть зв’язалася з нашими опонентами, які запевнили, що атак не буде”, – розповіли в дописі “Одесапрайду”. 
 
Водночас у день проведення заходу, за годину до його початку, представники праворадикальної організації “Традиція і порядок” окупували місце збору учасників живого ланцюга.  
 
Як пише “Одесапрайд”, правоохоронці не робили жодних спроб звільнити місце збору мирної демонстрації від противників акції:
 
“Натомість поліція діалогу наполягала на його перенесенні через неможливість відтіснити представників “Традиції і порядку”.
 
Так, волонтерів і організаторів “Одесапрайду” посунули до Думської площі, куди згодом рушили праворадикали:
 
“Поліція не робила жодного кордону, щоб розділити дві акції, не робила спроби перенаправити “акцію агресії” в інший бік. За 10 хвилин після анонсованого початку заходу сталися перші напади на волонтерок “Одесапрайду”: дівчата кликали поліцію, але реакції правоохоронців не було. Згодом поліція взяла в очеплення частину організаторів і волонтерів, інша частина волонтерів і ті учасники, які встигли дістатися Думської, залишилися поза поліцейським кордоном – деяких з них переслідували”.  
 
Правоохоронці, зауважують в “Одесапрайді”, почали реагувати на навколишні події лише тоді, коли їх самих атакували представники “Традиції і порядку”.
 
Загалом майже півтори години група з тридцяти активістів, які вийшли на підтримку ЛГБТ, перебували в поліцейському оточенні. Серед них близько десяти дістали опіки від застосування газових балончиків, удари палицями, пляшками з водою, камінням тощо. 
 
Представники “Традиції і порядку” також вигукували образи, відверто погрожували насильством та вбивством, заявляють в “Одесапрайді”: 
 
“Аби хоч приблизно уявити, що там відбувалося: здоровий 100-кілограмовий дядько кричить в обличчя 17-річній дівчині: “Я тебя здесь вые*у”, а поліція не реагує”. 
 
Близько 17:00 поліція забезпечила відхід демонстрантів. На місце події викликали швидку, яка забрала постраждалу дівчину з опіками, забоями ніг і травмами голови.
 
“[Іншим.  – Ред.] лікарі не надали жодної допомоги. Друга швидка так і не доїхала до хлопця, у якого також були опіки та травма голови”, – зазначили в дописі.   
 
Після цього організатори акції викликали патрульну поліцію, на прибуття якої очікували 2 години 10 хвилин, та подали перші заяви про напад. 
 
“Загалом було три виклики поліції, які залишились узагалі без реакції”, – підсумували в публікації. 
 
Нагадаємо, що 30 серпня в Одесі праворадикали напали на учасників події в межах ЛГБТ-прайду та побилися з поліцейськими. Зокрема, нападники розпилили в натовпі сльозогінний газ та закидали людей яйцями. У результаті затримали 16 осіб, а двох правоохоронців доставили до медичного закладу.  
 
Водночас щодо затриманих склали протоколи за ст. 173 (“Дрібне хуліганство”) та 185 (“Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця”) Кодексу України про адміністративні правопорушення. У  “Традиції і порядку” вважають “незаконними затримання їхніх представників”. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter