Війна на сході сприяла легітимації ультраправих угруповань в Україні – Freedom House

Дата: 01 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Війна на сході забезпечила нову соціальну легітимність ультраправим угрупованням в Україні, що також сприяло збільшенню їхнього фінансування та організаційного потенціалу. Водночас праворадикали націлені переважно на боротьбу з “внутрішніми загрозами”. Зокрема, ромами, ЛГБТ, релігійними та мовними меншинами, які не відповідають їхньому баченню української ідентичності.  

Такими є висновки цьогорічного звіту міжнародної правозахисної організації Freedom House “Новий підйом ультраправих у Євразії”.

У звіті йдеться, що ультраправі угруповання стають помітнішими у всій Євразії. Особливо в країнах, де відбулися демократичні й ліберальні реформи. Зокрема, в Україні, Грузії та Вірменії.    

Попри те що політична влада ультраправих груп обмежена, наголошують у доповіді, вони все ж впливають на суспільство, формують соціальний і політичний дискурс відповідно до своєї ідеології:

“Ба більше, праворадикали становлять пряму фізичну загрозу для меншин, порушуючи їхні права на свободу вираження поглядів та мирних зібрань”.

Так, методи праворадикалів варіюються від жорстокого насильства, як-от погроми в таборах ромів, до агресивного тиску, спрямованого на порушення прав ЛГБТ, зазначають у звіті.  

Крім того, його автори занепокоєні, що ультраправих долучають як інструмент у боротьбі за ті чи інші політичні та комерційні інтереси:

“Високий попит на професійних ультраправих бандитів живить хибне коло, яке заохочує до подальшої радикалізації та насильства”.

У документі пишуть, що сам український уряд є однією з багатьох зацікавлених сторін, яка спирається на насильницькі навички ультраправих груп як формально, так і неформально. Наприклад, інтегрує праві воєнізовані угруповання в українські збройні сили. 

Становлення правого насильства як прибуткової галузі в Україні, цитують у звіті слова дослідника ультраправих рухів В’ячеслава Ліхачова, призвело також до їхньої більшої розрізненості та радикалізації, оскільки вони змагаються між собою за ресурси та престиж. 

Використання ультраправих як інструменту різними суб’єктами, які мають на меті особисту вигоду, водночас зробило праворадикалів небезпечнішими для їхніх ідеологічних опонентів та посилило жорстокий характер їхньої діяльності. 

Зауважують у звіті й на тому, що насильство та залякування з боку ультраправих відбуваються майже безкарно, оскільки правоохоронці зрідка притягують винних до відповідальності. 

На думку авторів звіту, насамперед це пов’язане з відсутністю політичної волі в політиків та української громадськості щодо цього питання через війну, яка триває.

Серед інших чинників, що сприяють безкарності, народна підтримка ультраправих як захисників української ідентичності й інтереси потужних груп, які можуть отримати вигоду від процвітання праворадикального бандитизму. 

Посилює проблему також слабка законодавча база для боротьби з насильством, спричиненим ненавистю, переконані автори звіту.   

Нагадаємо, що за 2019 рік у Європейському Союзі кількість арештів за злочини ультраправого тероризму зросла вдвічі порівняно з 2017 та 2018 роками. Дослідження показують, що за три роки такі інциденти не тільки збільшилися в чисельності, але й стали жорстокішими.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter