Люстровані прокурори працюють в Офісі генпрокурора і ДБР – розслідування Bihus.info

Дата: 20 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Переатестація 2019 року мала виявити некомпетентних, недоброчесних і непрофесійних прокурорів. Тоді прокуратура повинна була б очиститися на 54%. Але люди, які не пройшли переатестації, повернулися на посади, тепер вони працюють в Офісі генпрокурора та Державному бюро розслідувань. 

Про це йдеться в розслідуванні журналістів проєкту Bihus.info.

За інформацією журналістів, записи співбесід із прокурорами, які були дуже важливим етапом процесу переатестації, майже одразу знищили. Проте лишилися документи, де чітко вказано, за що саме був звільнений той чи інший прокурор.

Журналісти понад рік судилися за право отримати ці документи і, зрештою, з’ясували, що люди, звільнені в межах переатестації, знову працюють. Серед причин звільнення тих, хто зараз обіймає посади в силових органах, – смертельні ДТП, п’яна стрілянина, “злив” інформації про досудові розслідування, перегони крадених автомобілів.

Журналісти наводять історію експрокурора Генеральної прокуратури Максима Сотченка.

У грудні 2018 року Сотченко повторно втратив посвідчення. З цього приводу він дав пояснення, що, перебуваючи у вагоні приміського електропотяга, розпивав з невстановленою особою спиртні напої, втратив свідомість і прийшов до тями вже на вокзалі. Без документів і мисливської рушниці.

Через рік після цієї історії він поїхав на полювання. Полювання було невдалим, і він повертався додому. За містом Кагарлик він побачив на високовольтних дротах горлиць. І вирішив їх уполювати. Після стрільби по птахах його затримала поліція, яку викликали перелякані місцеві жителі.

Але вже минулого року людину з таким минулим взяли на роботу в Департамент нагляду над поліцією в Офісі генпрокурора. 

Інша фігурантка журналістського розслідування – Оксана Стретович. Її звільнили за витік службової інформації з Єдиного реєстру досудових розслідувань. У вересні минулого року вона повернулася на службу до Офісу генпрокурора. Ірина Венедіктова взяла її на посаду головного спеціаліста з інформаційного забезпечення.

Окремо журналісти виділили Ярослава Бородія. У його списку недоброчесних діянь: подарунок від невстановлених осіб на 359 тисяч гривень грошима, неповернення вилученого під час розслідування майна і дуже сумнівний науковий ступінь. Але це дрібниці в порівнянні з тим, що у 2012 році він на автомобілі збив на смерть пішохода. Зараз Бородій працює в ДБР, де розслідує справи Майдану.

Крім того, зазначають журналісти, над розслідуванням справ Майдану в ДБР працюють наразі понад 10 прокурорів, яких “зрізала” за попередні вчинки атестаційна комісія. 

Так, Артем Яблонський свого часу переслідував учасників Революції гідності, а тепер керує розслідуванням злочинів проти майданівців. 

Артем Яблонський. Фото: Ukraine Crisis media center

А Олег Трачук, який є наразі  заступником директора територіального управління ДБР у місті Львові, за свідченнями журналістів, “мав цілий рулон довіреностей на автомобілі”. На одному з таких авто, яке перебувало під арештом, він і був зупинений поліцією. Крім того, під час роботи в прокуратурі Трачук узагалі не декларував нерухомого майна. 

Руслан Ляшко. Фото із сайту ДБР

Руслан Ляшко зараз очолює гілку ДБР на Західній Україні, яка відповідає за п’ять областей. У рішенні комісії вказано, що він “порушував моральні норми поза службою” та робив “недостовірне декларування”. 

Руслан Ляшко. Фото із сайту ДБР

Журналісти наголошують, що на свої теперішні посади згадані вище люди потрапили не через рішення суду, їх туди взяли добровільно, зокрема в ДБР вони пройшли за конкурсом.

Офіс генпрокурора відмовилася від коментарів щодо згаданих призначень.

А в ДБР на запит надали таку відповідь:

Порядком проведення відкритого конкурсу на зайняття посад працівників ДБР не передбачено надання чи витребування інформації стосовно попередніх результатів проходження конкурсів та атестування в інших державних органах“.

Розповіли журналісти й про тих, хто поновився на посаді через суд.

Так, Олександр Кондратюк не пройшов атестації через ДТП. Перебуваючи за кермом у нетверезому стані, він травмував двох неповнолітніх осіб і не був жодним чином покараний. Комісія його звільнила, але суд повернув на роботу в прокуратуру. Зараз він працює в прокуратурі Луганської області.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter