Чотири міжнародні організації вимагають від Авакова та Луценка зупинити праворадикалів

Дата: 14 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Чотири міжнародні правозахисні організації – Amnesty International, Front Line Defenders, Human Rights Watch та Freedom House – закликали українську владу та правоохоронців негайно зупинити напади ультраправих на ромські табори меншини та мирні громадські зібрання та ефективно розслідувати подібні злочини в Україні 

Відповідний лист на ім’я міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та генерального прокурора Юрія Луценка  опублікували на сайті Human Rights Watch.

Правозахисники підкреслили, що українська влада не реагує належним чином на прояви насильства з боку ультраправих груп в Україні.

“Не дивно, що кількість насильницьких нападів та загроз таких груп зростає, адже неадекватна відповідь влади подає сигнал, що такі дії допустимі. Ми закликаємо вас вжити ефективні заходи для запобігання та припинення діянь, що сприяють ненависті та дискримінації, і притягнути відповідальних осіб до відповідальності”, – йдеться в листі.

Також вони зауважили, що, прикриваючись “традиційними цінностями” та патріотизмом, члени таких груп обмежують права людей і звужують простір громадянського суспільства.

“Члени цих груп виголошують свою зневагу й намір завдати шкоду активістам із захисту прав жінок, етнічним меншинам, лесбіянкам, геям, бісексуалам, транссексуалам та інтерсексуалам (ЛГБТІ), а також іншим, які мають відмінні погляди”, – підкреслили вони.

Автори листа нагадують, що з початку 2018 року члени таких радикальних груп, як С14, Правий Сектор, Традиція і Порядок, Карпатська Січ провели щонайменше два десятки насильницьких нападів, погроз чи випадків залякування у Києві, Вінниці, Ужгороді, Львові, Чернівцях, Івано-Франківську та інших містах України. Правоохоронні органи рідко починали розслідування цих нападів. А тих випадках, коли вони це робили, немає ніяких ознак того, що органи влади вжили ефективних слідчих заходів для виявлення зловмисників, навіть у випадках, коли нападники публічно визнали відповідальність у соціальних мережах.

За повідомленнями ЗМІ, деякі місцеві адміністрації набрали людей з груп, які заохочують ненависть та дискримінацію, для проведення “поліцейської діяльності” під час мирних акцій протесту.

Нагадаємо, що нещодавно експерт з правих рухів в Україні та Росії В’ячеслав Ліхачов розказав, що ультраправі політичні сили, які практикують насильство щодо опонентів і культурних груп та меншин, становлять реальну загрозу демократичному розвитку українського суспільства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter