Зробив “пункт спостереження” за ешелонами ЗСУ: на Кіровоградщині затримали ймовірного інформатора РФ

Дата: 12 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Правоохоронці затримали в Кіровоградській області ймовірного російського інформатора, який, за даними слідства, у власному гаражі зробив “пункт спостереження” за ешелонами Збройних сил України.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Есбівці кажуть, що затриманий намагався дізнатись орієнтовну кількість бійців і військової техніки в підрозділах Збройних сил України, які рухалися залізницею в напрямку сходу.

Найбільше його цікавила інформація про переміщення на передову українського важкого озброєння, зокрема танків, бойових машин піхоти й артилерійських систем.

Слідчі кажуть, що для того, щоб стежити за ешелонами ЗСУ, чоловік облаштував “спостережний пункт” у власному гаражі, який стоїть поблизу залізничної станції.

Крім того, він обходив місцевість і приховано фіксував місця базування українських військ під виглядом прогулянок пересічного громадянина. Для маскування той постійно змінював маршрути своїх розвідувальних вилазок, а також з різних геолокацій надсилав окупантам отриману інформацію.

Спецслужбовці затримали чоловіка в його помешканні. Це місцевий житель, який майже 20 років проживав на території Росії. Перед початком повномасштабної війни він приїхав до України, щоб продати тут усе своє майно і повернутися до РФ.

Однак у травні 2023 року, коли чоловік ще перебував на Кіровоградщині, на нього вийшов російський куратор і запропонував співпрацю на користь окупантів. У разі успішного виконання завдань йому пообіцяли “евакуацію” на територію РФ.

Під час обшуків у помешканні затриманого правоохоронці знайшли мобільні телефони та компʼютерну техніку з доказами злочинної діяльності та документи, які підтверджують факти проживання та ведення підприємницької діяльності на території РФ.

Фото: Служба безпеки України

Зрештою слідчі повідомили затриманому про підозру за ч. 3 ст. 114-2 і “Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану”. Кримінального кодексу України. Наразі він перебуває під вартою. Чоловіку загрожує до 12 років в’язниці.

Нагадаємо, що в Харківській області затримали агронома, який міг допомагати росіянам мінувати регіон. Слідчі кажуть, що підозрюваний також поселив у власному домі трьох офіцерів РФ, надавав  харчі та дрова для обігріву школи, в якій дислокувались окупанти, а від колег вимагав видавати бетонні блоки та деревину для облаштування їхніх фортифікаційних споруд та укріплень.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter