Зниклими безвісти внаслідок воєнних дій вважають понад чотири десятки дітей

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Станом на 16 листопада, 280 дітей вважають зниклими безвісти в Україні, а кількість дітей, яких вважають зниклими безвісти внаслідок воєнних дій, сягає 43.

Про це розповів заступник начальника Управління ювенальної превенції Ярослав Шанько

Ілюстраційне зображення дитячої іграшки на руїнах зруйнованого російськими військовими будинку. Фото: Поліція Херсонщини

Від початку повномасштабного російського вторгнення до поліції звернулися щодо розшуку 7835 зниклих дітей. З початку ж року їхня кількість сягнула вже 10 тисяч. 

Знайти правоохоронцям вдалося 7555 дітей. 

Особливу увагу, за словами Шанька, приділяють розшуку дітей, які зникли внаслідок воєнних дій. Для цього створили чат-бот “Пошук дітей” у телеграмі до якого надійшло 151 повідомлення щодо пошуку 130 дітей та 11 дорослих. Нині 87 дітей уже розшукали.

Наприкінці жовтня в  поліції повідомляли про те, що зниклими безвісти вважають 250 дітей, а ще понад 9 тисяч – депортованими до Росії. 

Нагадаємо, що правозахисники з міжнародної організації Amnesty International зафіксувала щонайменше два випадки, коли російські військові розлучили дітей з батьками після проходження так званої “фільтрації”. 

Як відомо, Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу: ka@humanrights.org. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника, отримана інформація буде використана, зокрема, для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, як-от Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter