Змушувала школярів співати гімн РФ: очільницю окупаційного “Міносвіти” в Мелітополі підозрюють у колабораціонізмі

Дата: 02 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці повідомили про підозру очільниці окупаційного “Міністерства освіти Запорізької області” Олені Шапуровій. Жінка перебуває у Мелітополі та на своїй посаді працює над “переформатуванням” роботи місцевих навчальних закладів за російськими стандартами. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Delo.ua

За даними слідства, Шапурова добровільно пішла на співпрацю з окупантами одразу після захоплення Мелітополя. Тоді вона очолювала один з міських коледжів і однією з перших підтримала російських загарбників.

Зрештою росіяни призначили її до складу місцевої окупаційної адміністрації РФ, де вона “очолила” освітню сферу.

Підозрювана розпорядилася знищити українські підручники та повністю “переписати” освітню програму з історії України на користь окупантів.

Крім того, Шапурова змушує вчителів разом зі школярами співати гімн країни-агресора під час “навчального” процесу, а також у ході відзначення “пам’ятних” дат РФ.

Як зазначає СБУ, за русифікацію українських шкіл в тимчасово окупованій частині Запорізької області жінка отримала  “орден дружби” від президента РФ Володимира Путіна.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили їй про підозру за ч. 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Оскільки підозрювана перебуває на тимчасово окупованій частині Півдня України, тривають комплексні заходи для притягнення її до відповідальності.

Нагадаємо, що російські загарбники вимагають від вчителів, дітей та їхніх батьків з тимчасово окупованих територій завантажувати на свої телефони шпигунський “Сферум”. Росіяни презентували цей додаток у 2021 році як аналог Zoom. У ньому можна проводити групові відеоконференції, відеодзвінки тощо.

У травні 2023 року “Радіо Свобода” зʼясувало, що російських вчителів масово та агресивно змушують реєструватись у цьому додатку. У випадку відмови – погрожують зниженням зарплати чи проблемами на роботі. Його впровадження у російських школах є насильницьким і не має значного успіху.

Працівники освіти побоюються його використовувати через вимогу надання особистих даних під час реєстрації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter