ЗМІ ідентифікували дружину військового РФ, яка готова катувати українських дітей

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Журналістам “Схем” вдалося знайти росіянку, яка в розмові з чоловіком-окупантом скаржилася на українських дітей, які опинилися в РФ та відмовлялися святкувати 9 травня, пояснивши, що це “не їхнє свято”. Жінка заявила, що готова катувати українців і закликала чоловіка їх убивати.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Перехоплену розмову російського військовослужбовця з дружиною СБУ опублікувала 11 травня. “Схеми” ідентифікували подружжя за допомогою даних, які надали співробітники української спецслужби.

Журналісти з’ясували, що голос жінки на записах СБУ належить громадянці Росії Юлії Копитовій. Чоловік Юлії – Володимир Копитов. За його номером телефону можна знайти декілька майже порожніх профілів у соцмережах.

Один з них майже без інформації, проте в цьому профілі Володимир сам себе характеризує так: “справжній псих, але не аморал“.

Інший профіль Володимира в соцмережі “Вконтакте” зі зміненим прізвищем.

Завдяки спеціалізованим сервісам журналістам вдалося віднайти два фото російського військового, які він колись публікував на цій сторінці, але потім видалив.

Чоловікові 31 рік, він з міста Ярцево Смоленської області. Наразі фото в його соцмережах немає, публічним він залишив тільки статус про те, що “глибоко одружений”.

Сторінка Юлії, прив’язана до номера телефону, з якого велася розмова, в мережі не активна. Але журналістам вдалося відшукати фото жінки та дізнатися, чим вона займається.

Юлії Копитовій – у дівоцтві Циганковій – 30 років. Вона – із селища Пржевальське Смоленської області Росії.

Циганкова вийшла заміж у 2020 році й стала Копитовою, згідно з інформацією джерел журналістів у російський системі юстиції.

Відповідно до даних цих же джерел, у 2019 році жінка працювала в дитячій клінічній лікарні Смоленської області.

Журналісти зв’язалися з Копитовими телефоном. Із представниками ЗМІ Юлія говорити відмовилась, а Володимир поговорив із журналістами, але заперечив, що на записах голос його та дружини.

Відмовилася спілкуватися з журналістами й мати військового. Вона сказала, що не може поговорити із сином, тому що з ним нібито немає зв’язку. Журналісти дали жінці прослухати запис СБУ.

Я який стосунок маю до цього всього? Що ви мені мозок полощете? Мій син там щось казав? Якщо вона щось говорила, то з нею й розбирайтеся“, – відповіла мати Володимира.

Раніше ZMINA повідомляла, що журналісти назвали імена подружжя, яке у своїй розмові обговорювало зґвалтування українок. Це 27-річний Роман Биковський та його дружина Ольга Биковська, у дівоцтві Пінясова. Обоє родом з Орловської області РФ.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter