“Зламані ребра зросталися неправильно й давили на серце”: поліцейський з Маріуполя про тортури в російському полоні

Дата: 21 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У середині березня 2022 року поліцейський Олександр Корецький намагався вийти з оточеного Маріуполя, але росіяни його затримали. Чоловік перебував у полоні вісім місяців, де зазнавав як фізичних, так і психологічних тортур.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Донецької області.

Олександр Корецький. Джерело: скриншот з відео відділу комунікації поліції Донецької області

У Маріуполі Олександр Корецький рятував жінок у пологовому будинку, на який Росія скинула бомбу, привозив їжу голодним дітям.

“Досвід, отриманий у Маріуполі, – найбільш тяжкий і найбільш цінний. Із 24 лютого 2022 року ми створили додаткові групи реагування. Боролися з мародерами, вивозили поранених з-під обстрілу, розвозили людям їжу, воду”, – каже Корецький.

У середині березня чоловік спробував вийти з окупованого міста. 

“Ми виїхали, проїхали декілька блокпостів, а на в’їзді до Бердянська стояли вже не росіяни, а так звані військовослужбовці “ДНР”, які почали дуже ретельно перевіряти всіх чоловіків. Раді були, що спіймали підполковника”, – розповідає Олександр Корецький.

За його словами, щодня, вранці та ввечері, бранців виводили з камер на допит:

“Ребра, які мені зламали, зросталися погано, неправильно й давили на серце. Це вже до кінця життя”.

Найважче, згадує чоловік, було думати про родину й не знати, що з рідними. 

“Росіяни питали: “Ну что, старый, как думаєш, живы твои?” Я кажу, що маю таку надію. А у відповідь: “Хе-хе, ну-ну, надейся”. Ну, ви розумієте, що після таких слів відчуває людина… Вони хотіли, щоб ми не розуміли, де ми, котра година, яке сьогодні число”, – каже Олександр.

А ще росіяни вісім разів обіцяли чоловіку, що він повертається. Але замість цього переводили до іншої в’язниці.

“Все, вы едете домой”. Але відчиняються двері в автозаку – і новий етап, нова прийомка, а на прийомці завжди лупцюють. Щоб ми розуміли своє місце, що ми десь на рівні тварин були”, – описує Олександр ці психологічні та фізичні тортури.

До України Олександр Корецький повернувся в листопаді 2022 року.

Вже рік він знову несе службу вдома, на Донеччині. Адже в Донецьку він починав свій шлях молодим лейтенантом. Тут він як заступник начальника відділу управління превентивної діяльності ГУНП в Донецькій області зараз опікується безпекою поліцейських на блокпостах. 

Нагадаємо, що під час окупації Ізюма росіяни тримали в катівні поліцейського, якому проколювали спицею барабанні перетинки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter