Зі Львова почали вивозити сміття

Дата: 22 Червня 2017
A+ A- Підписатися

Станом на ранок 22 червня лише чотири міста Львівської області приймають тверді побутові відходи зі Львова. Йдеться про Новояворівськ, Червоноград, Жидачів та Буськ.

Про це повідомляє Zaxid.net з посиланням на департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради.

“Чотири міста підписали угоди та приймають сміття зі Львова ще після прийнятого меморандуму загальною кількістю 86 тонн на день”, – повідомляє департамент.

Водночас, за даними видання, у Стрию, який також погодився приймати і вчора встиг прийняти 80 тонн відходів, активісти перекрили в’їзд на полігон.

Крім того, 21 червня на сесії Миколаївської міської ради (Львівська область) депутати ухвалили рішення щоденно приймати 40 тонн львівського сміття. Але офіційна угода з містом поки не підписана і сміття до Миколаєва не їде.

У міськраді повідомили, що загалом Львів продукує 500-700 тонн сміття на добу. Зараз у місті є понад 11 тис. 910 тонн накопиченого сміття. На ранок 22 червня переповненими є 483 контейнерні майданчики житлового фонду. Це 39% від загальної кількості. Щоб вивезти цей об’єм, потрібно багато машин, але якщо полігони будуть співпрацювати зі Львовом без перебоїв, накопичені ТПВ приберуть протягом двох тижнів.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, 21 червня на брифінгу у Львові віце-прем’єр Геннадій Зубко заявив, що накопичене у Львові сміття почнуть вивозити у четвер.

“Вже визначилися з обсягами і транспортом – потрібно приблизно 600 рейсів. Куди возити – інше питання”, – сказав Зубко.

Віце-прем’єр сказав, що не хоче публічно оголошувати місця вивезення, оскільки, якщо це зробити, почнуться протести та блокування. На його думку, це пов’язане з тим, що жителі багатьох регіонів країни мають негативний досвід, адже львівське сміття вивозили і викидали посадками.

Крім того, Зубко пропонує розглянути питання про влаштування тимчасового полігону на території ТЕЦ-2, де місто планує побудувати сміттєпереробний завод.

Він також зазначив, що питання про ситуацію з вивезенням відходів зі Львова розглядатимуть на засіданні Державної комісії з питань надзвичайних ситуацій.

Водночас мер Львова Андрій Садовий заявив, що проти облаштування тимчасового полігону у Львові.

“Це не мудра думка, тому що це неможливо в зв’язку з нормами законодавства, а крім того, Львів дуже компактне місто”, – наголосив Садовий.

Раніше Садовий заявляв, що отримав 229 відмов на свої 495 звернень до обласних та місцевих органів влади прийняти львівське сміття, скани цих відмов наведені на сайті Львівської міськради.

Як відомо, проблему львівського сміття загострила пожежа на Грибовицькому звалищі в травні 2016 року, після якої на полігон припинили відвантажувати відходи. Львівська влада намагалася домовитися про вивезення сміття до інших регіонів, але наразилася на протести мешканців. Через ситуацію зі сміттям діяльність міського голови було піддано критиці з боку президента і прем’єра.

19 червня народний депутат, лідер парламентської фракції “Самопоміч” Олег Березюк оголосив голодування через невирішення протягом року проблеми із вивозом сміття у Львові і “знущання над людьми”.

Березюк та його колега Оксана Сироїд голодують, вживаючи воду, під адміністрацією президента і чекають на рішення президента та Ради національної безпеки й оборони, які допоможуть створити сміттєвий полігон під Львовом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter