Зі стендапера Андрія Щегеля, який втік з України під час війни, хочуть стягнути компенсацію 1 мільйон гривень

Дата: 21 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Зі стендапера Андрія Щегеля, який втік з України під час війни, хочуть стягнути компенсацію 1 мільйон гривень: відповідний позов подав засновник продюсерського центру Comedy Space Сергій Чудаєв, який займався організацією закордонних гастролей артиста.

Про це пише “Детектор медіа” (ДМ).

Андрій Щегель. Джерело: The-village

Продюсер звинуватив Щегеля у порушенні контракту і вимагає від нього 1 мільйон гривень матеріальної компенсації. У разі отримання коштів він має намір спрямувати їх на підтримку Збройних сил України та інші благодійні справи, сказав він у коментарі ДМ. 

Перше судове засідання відбулося 5 вересня, наступне — 5 жовтня. На ньому має бути ухвалено рішення в цій справі, зокрема щодо того, чи повинен Щегель сплатити вказану суму компенсації.

Чудаєв розповів журналістам ДМ про події, які передували його зверненню до суду.

За його словами, він уклав зі Щегелем контракт про те, що той поїде в Ірландію та Польщу з благодійними концертами, запланованими з грудня 2022-го по січень 2023 року. У контракті було чітко зазначено, що після цих концертів чоловік мав повернутися до України.

Продюсерська компанія створила весь проєкт: розробила маршрут, забронювала зали та отримала від Міністерства культури та інформаційної політики дозвіл на виїзд Щегеля та його команди терміном на 15 днів. 

“Перетнувши кордон, Щегель зв’язався зі мною і сказав, що не збирається до Ірландії, а поїде у своїх справах. Куди саме, він мені не розповів. Потім я дізнався, що в нього відбулося кілька концертів у Польщі. Розумієте, коли українські артисти виїжджають за межі країни, вони вільні, вони ж не під конвоєм їдуть”, – пояснив Чудаєв.

Після цього продюсер надіслав лист в МКіП про те, що сталося, але розголосу тому, що Щегель порушив умови контракту, не надавав.

У березні артист домовився з блогером Романом Скрипіним і дав йому інтерв’ю, яке спричинило резонанс, після цього справа набула публічності.

Після консультацій з юристами Чудаєв зрозумів, що “на неповернення Щегеля в Україну держава жодним чином не може вплинути, бо в законі не передбачено покарання за такий вчинок”. Щоб захистити свою професійну репутацію та показати суспільству, що протиправні дії в умовах повномасштабної війни будуть покарані, продюсер наприкінці березня 2023 року звернувся до суду з позовом проти Щегеля.

На першому судовому засіданні сторона позивача змінила розмір матеріальної компенсації з 1 гривні до 1 мільйона гривень.

Як стверджує Чудаєв, Щегель стежить за перебігом справи: на судовому засіданні був присутній як вільний слухач його представник, також прийшли батьки артиста.

За його даними, Андрій Щегель нині перебуває в Америці у місті Даллас і “намагається виставити себе жертвою та використати судовий процес проти себе як підставу для отримання там дозволу на проживання”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Мінкульт подав на затвердження уряду більш жорсткий порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків за кордон.

Таке рішення ухвалили після того, як Щегель виїхав з України й вирішив не повертатися.  Про це сам комік розповів в інтерв’ю блогеру Роману Скрипіну. Він виїхав до Туреччини попри те, що мав три повістки в армію, оскільки вважає себе “вільною людиною”. Маючи дозвіл від Мінкульту на концертну діяльність в іноземній країні, чоловік вирішив не повертатися в Україну, а “пожити в комфортній психологічній обстановці”.

Щодо українців, які зараз захищають країну на фронті, він сказав, що “це вибір хлопців — гинути”. Згодом Щегель перепросив за свої слова, сказавши, що його не так зрозуміли.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter