Жителю Рівненщини дали рік умовно за те, що прив’язав односельця до стовпа

Дата: 15 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Острозький районний суд Рівненської області визнав чоловіка винним у катуванні місцевого мешканця, однак звільнив засудженого від відбування покарання, призначивши рік умовно.

Про це йдеться у рішенні суду. 

У травні до поліції звернувся 40-річний житель села Кургани. Він розповів, як 38-річний односелець, підозрюючи його у крадіжці мобільного телефону, прив’язав  скотчем до стовпа, а тоді дев’ять разів вдарив палицею по лівій сідниці, вимагаючи повернути нібито крадене. 

Кривдник звільнив постраждалого лише тоді, коли той погодився на умови, однак чоловік пішов не за телефоном, а до поліції. 

Санкція статті, інкримінованої кривднику, передбачала від двох до п’яти років ув’язнення, але під час суду сторони уклали угоду про примирення.

У повідомленні поліції у травні йшлось про те, що підозрюваний раніше неодноразово притягався до адмінвідповідальності, зокрема, за появу нетверезим у громадських місцях. Однак у матеріалах справи йдеться про те, що як пом’якшувальну обставину суд розглянув позитивну характеристику підсудного з місця проживання й довідку про те, що під спостереженням лікаря-нарколога та лікаря-психіатра той не перебуває.

Нагадаємо, за даними дослідження “Що українці знають та думають про права людини”, яке проводив Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA у 2020 році, майже 60 % опитаних вважають самосуд неприпустимим у будь-якому разі.

Водночас за чотири роки суттєво зменшилася кількість тих, хто готовий виправдовувати самосуд за певних обставин чи безумовно. Так, якщо у 2016 році про неприпустимість самосуду заявляли 50% опитаних, то згідно з даними 2020 року їх стало на 9% більше – 59%.

Раніше ZMINA розповідала, чи є законна межа для покарання мародерів під час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter