Жителя тимчасово окупованої Алушти оштрафували за “дискредитацію” окупаційної армії

Дата: 14 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Жителя Алушти оштрафували на 30 тисяч рублів за “дискредитацію” російської армії.

Про це йдеться на сторінці незаконного “Алуштинського міського суду”.

Будівля незаконного “Алуштинського міського суду”

“Суд встановив, що затриманий, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, у громадському місці публічно висловлював різні фрази, що дискредитують використання Збройних Сил Російської Федерації”, – мовиться в повідомленні так званого “суду”. 

Кримська правозахисна група повідомила, що за статтею 20.3.3 ч. 1 КпАП РФ росіяни оштрафували Дениса Сергійовича Єжова. Рішення в цій справі ухвалив незаконний “суддя” Денис Кірєєв.

Раніше ця правозахисна організація повідомляла, що у 2022 році щонайменше 200 адміністративних справ “за дискредитацію російської армії” за ст. 20.3.3. КпАП РФ проти кримчан окупаційні силовики передали до незаконних “судів” півострова. 

Як відомо, після початку неспровокованого повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 4 березня, у російському законодавстві з’явилася норма, що забороняє дискредитацію дій збройних сил Росії. Як зауважує громадська ініціатива “Кримська ідея” у своєму  моніторинговому огляді, формулювання правових норм у законодавстві виявилося дуже розмитим та залишило багато можливостей для універсального використання цих норм як інструменту тиску на свободу слова, зокрема на думку людей, які виступають проти війни.

Відомо, що проросійський кримський блогер Олександр Таліпов у своїх телеграм-каналах публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за “дискредитацію” окупаційної армії. 

У квітні 2022 року на півострові стало поширеною практикою оприлюднення відеозаписів із затриманими громадянами України, які, ймовірно, під примусом просять вибачення в окупаційних військовослужбовців. За перші пів року війни громадська ініціатива зафіксувала 112 випадків притягнення кримчан до адміністративної відповідальності за ст. 20.3.3 КпАП (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримування міжнародного миру та безпеки або виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у вказаних цілях”).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter