Відмова привітатись із сусідом – Z-патріотом або прослуховування українських новин: за що штрафують жителів окупованого Криму

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму “суди” продовжують штрафувати місцевих жителів за так звану “дискредитацію збройних сил РФ”, яку окупанти бачать, зокрема, в одязі, піснях і вподобайках у соцмережах.

Аналітики Кримської правозахисної групи (КПГ) проаналізували відповідні рішення, ухвалені окупаційними “судами” на території півострова з 1 жовтня 2023 року до 31 березня 2024-го.

Джерело: khpg.org

За цей період “судді” ухвалили щонайменше 211 постанов про призначення адміністративного покарання для кримців за порушення статті 20.3.3 КпАП РФ – “Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил РФ з метою захисту інтересів РФ та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки”.

Серед рішень є випадок, коли “дискредитацією” збройних сил РФ назвали одяг. Жителя Армянська оштрафували на 30 тисяч рублів за одяг, у якому той прийшов до магазину: жовту футболку із зображенням герба України й синім написом “Україна”.

В іншому випадку “дискредитацією” збройних сил РФ визнали українську пісню “Доброго вечора, ми з України”. За її прослуховування в публічному місці двох кримців оштрафували на 40 тисяч рублів кожного. 

Працівник туристичного електрокара в Ялті отримав штраф за те, що прослуховував записи українських новинних каналів щодо подій у Криму, в яких російські військові були названі окупантами.

Правозахисники уточнили, що здебільшого жителів Криму штрафували за зображення української символіки в соцмережах та месенджерах. Штрафи вони отримували за таке:

  • написи “Ні війні”, “Ні війні в Україні”, “Слава Україні”, “Героям слава”, “Я пишаюся тим, що я українець”, “Україна переможе”;
  • публікації із зображенням герба, прапора та національних кольорів України;
  • дописи про незгоду з російською агресією в Україні;
  • засудження в соцмережах воєнних злочинів росіян в Україні;
  • заклики до росіян підписувати публічні антивоєнні петиції, щоб зупинити війну в Україні;
  • заклики до росіян шукати в медіа та месенджерах правдиву інформацію про агресивну війну, яку Росія веде в Україні;
  • оголошення про збори грошової допомоги для ЗСУ;
  • відео на підтримку ЗСУ із зображенням української національної символіки та українських військових;
  • дописи та відео, які містять нецензурну лайку в бік російських окупантів;
  • твердження про те, що в Росії авторитарний режим;
  • висловлювання співчуття загиблому воїну ЗСУ;
  • відмову отримувати повістку в ЗС РФ зі словами “Я не служитиму державі-терористу”;
  • дописи з критикою політики Путіна;
  • відео, яке містить нецензурну лайку на адресу Путіна;
  • привітання з Днем Незалежності України та твердження про те, що Україна переможе;
  • особисте фото з прапором України в руках;
  • анімацію із зображеннями Путіна, Шойгу та Кадирова, яка висміює дії росіян в Україні.

Штрафували кримчан за вподобайки, коментарі та перепости. Зокрема:

  • за лайк під відео, розміщеним на офіційній сторінці українського президента в інстаграмі, де засуджувалися воєнні злочини росіян;
  • за перепост новорічного привітання президента України;
  • за коментарі під відео на ютубі з підписами “Сімферополь. Слава Україні!”, “Сімферополь вітає! Сімферополь чекає!”;
  • перепост антивоєнного тексту російського письменника Дмитра Глуховського та перепост антивоєнного вірша російського співака Андрія Макаревича.

Місцеву жительку оштрафували на 50 тисяч рублів за публікацію світлини прапора Україні, напис “Слава Україні”, а також нецензурну лайку в бік російських окупантів у закритому батьківському шкільному чаті в телеграмі, який налічував 19 учасників.

Також кримців окупанти штрафують за розмови в публічних місцях, офісах і на вулиці, які містять звинувачення особисто Путіна у воєнних злочинах, засудження війни Росії проти України, незгоду з діями збройних сил РФ, звинувачення російських військових у вбивстві мирних жителів України тощо.

Одного з місцевих жителів оштрафували за відмову привітатися зранку із сусідом, в якого на рюкзаку була символіка Z, і висловлювання негативного ставлення до війни, яку Росія веде в Україні.

Зафіксовано випадок, коли жителя Криму оштрафували не тільки за те, що він висловлював на вулиці підтримку ЗСУ, зневажливі фрази на адресу російських військових, а й за те, що він плюнув на значок із символікою Z, що був приколотий на одяг його співрозмовника.

Трьох жителів Євпаторії оштрафували за розмови на робочому місці про те, що Крим – це територія України, і за висловлювання незадоволення політикою Путіна.

Матроса, який не має російського паспорта, а має тільки український, оштрафували за те, що в розмові з друзями на борту теплохода заявив, що Крим – це Україна і що він підтримує політику України та ЗСУ.

Всі ці дії, на думку кримських “суддів”, дискредитують російську армію і тому розцінюються як адміністративні правопорушення.

Основним приводом для відкриття справ стають огляди соцмереж кримчан співробітниками спецслужб. Такі огляди мають статус оперативно-розшукових заходів.

Іншими приводами для порушення справ стають звернення до окупаційної поліції інших жителів півострова, які доносять на своїх співгромадян, та огляди мобільних телефонів, які російські спецслужби здійснюють на КПВВ на виїзді з окупованого Криму.

Окрім цього, зафіксовано один випадок порушення справи після перевірки телефона людини під час обшуку, уточнили в КПГ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Криму з початку російської окупації 2014 року зафіксовано 320 політичних в’язнів і переслідуваних у кримінальних “справах”, 217 із них – представники кримськотатарського народу (дані станом на 23 квітня 2024 року).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter