Журналісти встановили, що нардеп від ОПЗЖ Борт неодноразово їздив до Криму через Росію

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Чинний народний депутат від партії “Платформа за життя та мир” (колишня заборонена “Опозиційна платформа за життя”) Віталій Борт після 2014 року декілька разів їздив до тимчасово окупованого Криму з території Росії попри заборону в’їжджати та залишати Крим поза українськими контрольно-пропускними пунктами.

Про це інформує Крим.Реалії з посиланням на проєкт Радіо Свобода “Схеми”. 

Іван Борт

Згідно з інформацією з російських баз даних авіаперельотів, які отримали у своє розпорядження “Схеми”, Борт неодноразово літав із Сімферополя до РФ і так само повертався до окупованого півострова.

Журналісти також встановили, що 2019 року матір нардепа Валентина Борт отримала громадянство Російської Федерації, про що свідчить витяг із системи “Роспаспорт”, а його батько має номер платника податків РФ. 

Відповідно до витягу з “Роспаспорту”, Валентина Борт стала громадянкою РФ 2 жовтня 2019 року, а сам паспорт був виданий 8 жовтня. Причини видавання паспорта – набуття громадянства Росії відповідно до федерального закону “Про громадянство Російської Федерації” та указ Путіна від квітня 2019 року про спрощений порядок отримання російського громадянства для вихідців із Криму та ОРДЛО, йдеться у витягу.

15 серпня 2014 року Віталій Борт як народний депутат сьомого скликання вилетів з Києва до Москви, приземлився в аеропорту “Домодєдово” і того ж дня попрямував літаком до Сімферополя. За чотири дні, 19 серпня, депутат вилетів із Криму знову до столиці Росії і того ж дня повернувся до Києва прямим рейсом.

12 квітня 2015-го Борт вилетів з аеропорту Ростова-на-Дону до Сімферополя. Пізніше, того ж року, 26 червня, він літав із Сімферополя до Москви.

10 вересня 2015 року Борт знову подорожував до російської столиці прямим рейсом з Києва. За чотири дні, 14 вересня, він вилетів уже із Сімферополя до аеропорту “Шереметьєво”. З Москви він повернувся літаком до Києва наступного дня.

Ще один переліт безпосередньо з Росії до Криму Борт здійснив 24 березня 2016-го – з московського аеропорту “Домодєдово” до Сімферополя, про що свідчать дані баз авіаперельотів РФ.

Депутат не відповів на запитання журналістів “Схем”, навіщо літав до Москви після 2014 року та з яких причин заїжджав до Криму з порушенням порядку в’їзду на окупований півострів – з боку РФ.

Згідно з правилами, запровадженими у квітні 2014 року відповідно до українських законів, в’їжджати до окупованого Криму та залишати його дозволяється лише через українські контрольно-пропускні пункти.

Верховна Рада запровадила адміністративну відповідальність за “порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї”, встановивши за це адміністративний штраф.

Як відомо, Віталій Борт із 2019 року є народним депутатом дев’ятого скликання, член партії “Платформа за життя та мир” (раніше – ОПЗЖ, нині заборонена), входить до Комітету Верховної Ради з питань бюджету. До цього він ще тричі обирався до парламенту: був нардепом п’ятого (2006–2007 роки), шостого (2007–2012 роки) та сьомого (2012–2014 роки) скликань Верховної Ради.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter