Журналістка виграла судовий позов щодо надання доступу до договору про реконструкцію дитсадків у Кременчуці

Дата: 22 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Редакторка видання “Кременчуцький ТелеграфЪ” Тетяна Донченко виграла позов у Полтавському окружному адміністративному суді до КП “Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія” (КМЕК). Позовна заява до суду першої інстанції стосувалася надання доступу до публічної інформації про обсяг ремонтних робіт в 11 дитячих садках Кременчука та терміни їх виконання.

 Про це повідомило видання “Кременчуцький ТелеграфЪ”.

Тетяна Донченко

Суд визнав протиправними дії Комунального підприємства “Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія” Кременчуцької міської ради Полтавської області та зобов‘язав  відповідача в межах та у строки передбачені Законом України “Про доступ до публічної інформації” надати публічну інформацію на запит Тетяни Донченко від 20 вересня 2021 року.

Крім того, суд також прийняв рішення стягнути коштом бюджетних асигнувань КП КМЕК на користь позивача судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 908,00 грн.

Це – перемога. Поки що в першій інстанції, але я певна, що остаточне рішення суду буде на мою користь – і на користь громади, у першу чергу – батьків, які так чекали відкриття зачинених дитсадків. “, – написала Тетяна Донченко.

Позовна заява була надіслана журналісткою до суду після того, як керівництво КП КМЕК відмовило у наданні інформації на її запит.

Що я спочатку чемно просила? Договір між замовником робіт з термомодернізації КПКременчуцька муніципальна енергосервісна компанія (КП КМЕК) та генеральним підрядником – азербайджанською компанією ММС ТОВ Арт Проже. Ціна питання – 10 млн євро, із них 1 мільйон – з бюджету міста та 7,5 млн грн – кредитні кошти ЄБРР. Це гроші, які віддаватимемо ми з вами (платники податків) ще багато років. Відомості про виконання договору за 1-й та 2-й квартал цього року. Запит до КМЕК я надіслала 20 вересня цього року. 22 вересня вийшов мій перший матеріал про затяжні ремонти, які паралізували роботу 11 дитсадків (якісь були зачинені повністю, якісь частково) та про корупційні ризики проєкту – адже, як виявилося, батьки вихованців доробляли роботу будівельників – збирали гроші на відкоси після заміни вікон. Із договору, між КП КМЕК та ТОВ Арт-Проже я хотіла отримати відповідь: яким є обсяг робіт по кожному дитсадку та терміни його виконання? Цей договір є ПУБЛІЧНИМ (відповідно до ч. 5 ст. 6 ЗУПро доступ до публічної інформації) і гроші теж є ПУБЛІЧНИМИ. На це є окремий Закон Про відкритість використання публічних коштів. І ми маємо повне право контролювати і терміни виконання робіт, і те, куди пішла кожна копійка“, – зазначила журналістка.

Тетяна Донченко вважає, що КП КМЕК може подати на апеляцію, але переконана, що вона усе одно виграє справу, бо має підтримку громади.

Фотографія обкладинки: “Кременчуцький ТелеграфЪ” 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter