Журналіст-біженець Фікрат Гусейнов зміг виїхати з України до Нідерландів

Дата: 19 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Азербайджанський журналіст Фікрат Гусейнов, якого Україна півроку утримувала з метою екстрадиції на вимогу влади Азербайджану, зміг повернутися до Нідерландів. Громадянство цієї країни він отримав через переслідування на батьківщині.

Про це сам Гусейнов повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Він зумів повернутися до безпечної країни, незважаючи на всі спроби режиму Ільхама Алієва дістати опозиційного журналіста через Генпрокуратуру України. Півроку ГПУ тягнула з перевіркою і не віддавала Фікрату його паспорт. А самого Фікрата в цей час намагалися викрасти з орендованої квартири в Києві. Ця історія – ще одна ганьба для української правоохоронної системи і ще один доказ того, що Україна не є безпечною країною для біженців”,говорить голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

Нагадаємо, Фікрат Гусейнов був в Азербайджані співробітником опозиційної газети “Азадлиг” (“Свобода” – ред.). У березні 2006 року його викрали і побили невідомі в масках у селищі Патамдар Баку, в результаті чого він отримав важкі тілесні ушкодження, зокрема ножові поранення. 8 травня 2008 року журналіст емігрував з Азербайджану. Він отримав статус біженця в Нідерландах і зараз є громадянином цієї країни.

14 жовтня 2017 року українські прикордонники затримали його в аеропорту “Бориспіль” на підставі червоної картки Інтерполу, яку ініціював Азербайджан. В Україну журналіст прилетів, щоб з’ясувати умови для відкриття в Києві філії супутникового телеканалу Turan TV.

В Азербайджані Фікрата Гусейнова звинувачують у нібито організації незаконної еміграції азербайджанців, шахрайстві та підробці документів.

Водночас Комітет захисту журналістів вказує, що Гусейнов висвітлював роботу азербайджанської опозиції в екзилі та викривав корупцію в азербайджанському уряді. Він також критикував президента Азербайджану Ільхама Алієва.

Директор російської редакції каналу Turan TV Емін Ахмедбеков заявив, що видача Азербайджану журналіста Фікрата Гусейнова загрожує його життю і здоров’ю.

Пізніше Міністерство закордонних справ Нідерландів повідомило, що червона картка в базі Інтерполу була видалена через її невідповідність ст. 2 (1) і 3 статуту Інтерполу. Але Генпрокуратура продовжувала екстрадиційну перевірку на вимогу генпрокурора Азербайджану і попри рішення Печерського районного суду Києва відмовлялась віддавати Гусейнову паспорт.

16 квітня на засіданні Печерського райсуду Києва журналісту нарешті повернули паспорт громадянина Королівства Нідерландів.

Українські та міжнародні правозахисні організації неодноразово закликали Генпрокуратуру України припинити переслідування журналіста, завершити екстрадиційну перевірку та віддати йому паспорт.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter