Журналіста, який першим повідомив, що Польщу атакували російські ракети, звільнили – WP

Дата: 22 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Інформаційна агенція The Associated Press звільнила журналіста Джеймса Лапорту після того, як той з посиланням на джерела в розвідці США повідомив, що причиною вибуху в Польщі 15 листопада стали ракети, випущені Росією.

Редакція виявила, що репортер не перевірив джерело й надав неточну інформацію, пише The Washington Post.

Місце падіння однієї з ракет у Польщі. Джерело: Polska Policja у твіттері

Звільнений репортер Джеймс Лапорта – колишній морський піхотинець США, служив в Афганістані. Приєднався до AP у квітні 2020 року, після кількох років роботи позаштатним репортером. Висвітлював військову справу та питання національної безпеки.

Журналіст оприлюднив на сайті агенції новину з посиланням на дані розвідки США, що в польському селі Пшеводув, розташованому на кордоні з Україною, загинули двоє людей. Це сталося внаслідок ракетного удару з боку РФ під час масованого обстрілу території України.

Через день на сайті агенції з’явилась інша новина, де з посиланням на співрозмовників серед американських посадовців стверджувалося, що ракета, яка впала в Польщі, могла належати силам української протиповітряної оборони.

Водночас AP спростувало перше повідомлення, заявивши, що його анонімне джерело помилялося, а подальші повідомлення показали, що ракети нібито були російського виробництва і, найімовірніше, випущені Україною для захисту від нападу РФ.

Наразі перша новина вже розійшлася тисячами новинних видань у всьому світі.

The Washington Post отримала доступ до внутрішньої комунікації в редакції AP, що пояснює, як сталася плутанина під час підготовки публікації Лапорти.

Коли журналіст поділився інсайдом від американського посадовця, один з редакторів поцікавився, чи варто одразу публікувати цю інформацію, чи зачекати підтвердження з іншого джерела та/або Польщі. Друга редакторка зауважила, що проголосувала б за оприлюднення інформації, оскільки не може уявити, щоб “співробітник розвідки США помилився б у цьому”.

Один зі співробітників AP повідомив журналістам The Washington Post, що Лапорта повідомив редакторам, що старший менеджер схвалив його джерело інформації. Дійсно, згаданий менеджер раніше схвалював новини з джерел Лапорти, проте інформацію про ракети не затверджував.

У своїй заяві речниця АР Лорен Істон наголосила, що вони дотримуються стандартів точності та чесності в новинній інформації, зокрема й у випадках з використанням анонімних джерел.

“Якщо наші стандарти порушуються, ми повинні вжити заходів, необхідних для захисту цілісності новин. Ми не приймаємо ці рішення легковажно, і вони не ґрунтуються на поодиноких інцидентах”, – сказала вона.

Водночас представниця агенції повідомила, що жодних дисциплінарних заходів для залучених редакторів не передбачено.

Нагадаємо, що 15 листопада Росія влаштувала масований ракетний обстріл, випустивши по Україні 96 крилатих ракет, 75 з яких збила протиповітряна оборона. Дві ракети влучили по території Польщі неподалік кордону з Україною – в селі Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства. Загинули двоє людей.

Російське міністерство оборони одразу відкинуло причетність до інциденту, однак президент України Володимир Зеленський звинуватив в інциденті Росію. 

У ніч на 16 листопада, спілкуючись із журналістами, президент Польщі Анджей Дуда сказав, що ракета, яка вдарила по країні, найімовірніше, російська, однак додав, що остаточно в цьому питанні має розібратися слідство.  

Згодом очільник Польщі сказав, що інцидент був не навмисною атакою, а радше нещасним випадком.

Сумніви щодо того, що ракета або ракети були російськими, висловив президент США Джозеф Байден

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter