Жіноча тенісна асоціація відмовляється від турнірів у Китаї та Гонконгу через ситуацію із тенісисткою Пен Шуай

Дата: 02 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Жіноча тенісна асоціація (WTA) призупинила проведення турнірів у Китаї та Гонконгу 2022 року: рішення пов’язане з китайською тенісисткою Пен Шуай, яка звинуватила у сексуальному домаганні колишнього віцепрем’єра Чжана Гаолі, а після цього зникла більш ніж на два тижні.

Про це повідомляється на офіційному сайті WTA.

Пен Шуай. Джерело: Associated Press

На переконання голови організації Стіва Саймона, “якщо впливові люди можуть придушувати голоси жінок і ховати під килим звинувачення у сексуальному насильстві, то основа WTA – рівність для жінок – значно постраждає”. 

Він розповів, що рішення про призупинення турнірів у Китаї отримало повну підтримку Ради директорів WTA.

“Я не можу з чистою совістю просити наших спортсменок виступати там, де Пен Шуай не має можливості вільно доносити свої думки й, як здається, була змушена відкликати свої звинувачення. І з огляду на нинішню ситуацію я вкрай побоююся ризиків, з якими наші гравці та працівники можуть зіткнутися, якщо ми проведемо турніри в Китаї 2022-го”, – уточнив Саймон.

Водночас він наголосив, що в тенісних спільнотах Китаю та Гонконгу є багато “прекрасних людей”, з якими WTA працювала довгі роки.

“Але поки Китай не зробить тих кроків, які ми просили, ми не можемо ризикувати нашими гравцями та працівниками. Керівництво Китаю не залишило WTA вибору. Але я зберігаю надію, що наші заклики будуть почуті й влада Китаю вживе заходів”, – заявив Саймон.

Нагадаємо, що пост найвідомішої у світі китайської тенісистки, переможниці 25 турнірів WTA Пен Шуай став першим публічним викриттям сексуального насильства з боку вищого керівництва Комуністичної партії Китаю в історії. Після видалення публікації, блокування сторінки в соцмережі та зникнення спортсменки світова тенісна асоціація (WTA) закликала провести розслідування інциденту.

17 листопада китайський державний телеканал CGTN опублікував листа, якого начебто написала Шуай у відповідь на заклик до слідства від Жіночої тенісної асоціації. У ньому було сказано, що “твердження про сексуальне насильство не відповідають дійсності”. Жінка заявила, що “не зникла”, а “просто відпочивала вдома”. Вона попросила WTA перед публікацією узгоджувати будь-які новини з нею.

Викрадення Пен спричинило хвилю занепокоєння серед спортсменів у всьому світі, особливо напередодні Олімпіади в Пекіні 2022 року.

20 і 21 листопада Шуай зʼявилася на держтелеканалі, але WTA назвала відеозаписи “недостатніми й такими, що не відбивають реальності”.

Зірки тенісу запустили у твіттері флешмоб з тегом #whereispengshuai та закликали китайський уряд розповісти про місцеперебування Пен Шуай. Серед них – Наомі ОсакаСерена ВільямсНовак ДжоковичБіллі Джин КінгКріс Еверт, Еліна Світоліна та інші.

21 листопада китайська тенісистка мала 30-хвилинний відеозвʼязок з посадовцями Міжнародного олімпійського комітету (МОК). Під час розмови, на якій був присутній голова МОК Томас Бах, дівчина подякувала за небайдужість і заявила, що перебуває “у своєму будинку в Пекіні в повній безпеці”, запевнивши, що її здоровʼю та свободі жодних загроз немає. Водночас вона висловила побажання, “щоб її особисте життя поважали та не турбували”.

Проте це не переконало МОК та WTA в тому, що спортсменка перебуває у безпеці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter