Жінкам з інвалідністю не забезпечують доступ до гінеколога – дослідження

Дата: 01 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

74% жінок з порушенням опорно-рухового апарату відвідують лікаря-гінеколога виключно за потреби.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, нещодавно в Україні завершився проект, що вивчав доступ жінок з порушенням опорно-рухового апарату до послуг із планування сім’ї та репродуктивного здоров’я (за підтримки Програми “Здоров’я жінок України” / Healthy Women of Ukraine Program (USAID, JSI).

Як зауважила Світлана Дубина, голова громадської організації “ВІСЬ”, експертка Коаліції з протидії дискримінації, результати дослідження виявилися невтішними.

Опитування проводилося кількома громадськими організаціями серед 178 жінок у Вінницькій, Житомирській, Львівській та Луганській (до початку військових дій) областях.

За даними моніторингу, частота відвідування жінок з порушенням опорно-рухового апарату лікаря-гінеколога: 74% жінок – виключно за потреби, 26% – раз на рік (профілактично).

Менше половини жінок оглядали на кушетці (45% опитаних), майже стільки ж (42% жінок) – прямо на візку, лише 13% опитаних сказали, що огляд тривав на кріслі або за інших обставин.

Цікаво, що серед опитаних 202 медичних працівники, або 99%, не проходили навчання щодо особливостей роботи з жінками з травмою хребта та спинного мозку, тільки 67% мали в своїй практиці пацієнток з такою травмою.

А 86% опитаних лікарів відмітили, що в кабінеті відсутнє обладнання, яке пристосоване до огляду жінок із травмою хребта та спинного мозку.

Експертка також пригадує, що серед опитаних, старших за 45 років чимало жінок жодного разу в житті не були в гінеколога. І дуже багато було таких, які сказали, що більше ніколи туди не підуть.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter