Жінці, яка звинуватила рівненського активіста у зґвалтуванні, присудили сплатити компенсацію за моральну шкоду

Дата: 08 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Рівненський міський та апеляційний суди частково задовольнили позов політичного активіста, який у 2021 році потрапив у скандал після звинувачень у зґвалтуванні. Звинувачення висунула фотомодель Надія Явір (Вознюк), яку він фотографував оголеною у себе у квартирі.

Про це повідомляє “Четверта влада”.

Фото з фейсбук-сторінки Надії Вознюк

Два роки тому Надія розповіла про цей випадок на своїй сторінці у фейсбуку. За її словами, вона познайомилася з Олександром, який представився фотографом і запросив на фотосесію, яка відбувалася у нього у квартирі. Як каже жінка, він замкнув її та зґвалтував.

Після оприлюднення історії Надії своїми історіями також почали ділитися інші жінки, які мали схожий досвід спілкування з Олександром. Жінка написала заяву до поліції, в якій вказала, що “чоловік без її згоди вступив з нею в статевий зв’язок”.

Кримінальне провадження відкрили за ч. 1 ст. 152 Кримінального кодексу (зґвалтування), запис у Єдиному реєстрі досудових розслідувань датується 12 жовтня 2021 року. Проте незабаром провадження закрили.

Тим часом активіст подав на жінку до суду. Він вимагав спростувати “недостовірну інформацію” та сплатити йому 100 тисяч гривень компенсації за моральну шкоду. 

Через два роки, 13 квітня 2023 року, Рівненський міський суд наказав поновити кримінальне провадження щодо зґвалтування.

Згодом, 23 травня, той самий суд частково схвалив позов Олександра. За рішенням суду, Надія повинна видалити та спростувати інформацію про чоловіка зі своєї сторінки у соцмережі, а також сплатити йому дві тисячі гривень за моральну шкоду та 928 гривень судових витрат.

31 серпня відбулось засідання Рівненського апеляційного суду у справі, який залишив рішення першої інстанції без змін. На засіданні позивачки не було: нині вона очікує на дитину та займається своїм здоров’ям.

Журналістці “Четвертої влади” не дозволили бути на оголошенні рішення апеляційного суду у цій справі, хоча рішення навіть у закритих судових справах оголошується прилюдно.

Представник громадської організації “Платформа прав людини” адвокат Євген Воробйов вважає, що у цьому випадку можна говорити про наявність ознак дисциплінарного проступку у діях колегії апеляційного суду, яке виражається в порушенні засад гласності й відкритості судового процесу.

Олександр разом зі своїм адвокатом назвали пост Надії “булінгом та сексизмом”.

“Це взагалі дискримінація за ознакою статі чоловіків, не тільки ж жінок може бути. Це, на нашу думку, яскравий прояв гендерної нерівності, з якою потрібно боротися усіма законними способами.

Дуже багато добрих дівчат і жінок, не розібравшись в цій ситуації, не знаючи, що там відбулося, накинулися на мого довірителя і почали всяку гидоту в коментарях писати. Може, й в особисті повідомлення писали. Це, розумієте, таку хвилю спровокувало”, – сказав адвокат Володимир Шаховський.

За словами Олександра, він також отримав морально-психологічну травму через допис Надії.

Надія розповіла, що очікує на повне рішення апеляції, а тоді разом з адвокаткою Ярославою Орловською вирішуватиме, чи подавати оскарження до Касаційного цивільного суду Верховного Суду України.

Нагадаємо, що це не єдиний гучний скандал, повʼязаний з насильством з боку фотографів. У листопаді 2020 року поліція повідомила, що затримала в Києві відомого фотографа, підозрюваного в розбещенні неповнолітніх дівчат. За даними слідства, чоловік вчиняв розпусні дії стосовно 15-річних і 17-річних дівчат у мікроавтобусі своєї цивільної дружини, а також в орендованій квартирі.

Як розповів згодом начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов у фейсбуку, затриманий знімав статеві акти з неповнолітніми на відео і зберігав ролики на комп’ютері. 

Невдовзі медіа почали повідомляти, що затриманим фотографом виявився 56-річний Олександр Ктиторчук – викладач Київської школи фотографії, відомий своїми роботами в стилі ню та співпрацею із зірками шоубізнесу. 

В лютому 2022 року слідчі Київської обласної прокуратури повідомили фотографу про підозру щодо виготовлення та розповсюдження порнографічних предметів. Наразі досудове розслідування завершилося, обвинувальний акт направлено до суду. Підозрюваному загрожує до 15 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter