“Жарт про зґвалтування напевно викличе обурення у всіх в уряді”: Білий дім прокоментував слова Путіна про “терпи, красуне”

Дата: 10 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

У відповідь на використання президентом Росії Володимиром Путіним щодо України приказки, яка є частиною культури зґвалтування, у Білому домі заявили, що будь-який жарт про зґвалтування напевно викличе обурення у всіх членів американського уряду.

Про це на брифінгу заявила речниця Білого дому Джен Псакі.

Володимир Путін та Емануель Макрон під час брифінгу у Москві. Фото: EPA/Vostock-photo

Псакі, відповідаючи на питання журналіста про те, як у Білому домі відреагували на висловлювання Путіна, сказала: 

“Ну, по-перше, я б сказала, що будь-який жарт про зґвалтування, безумовно, викликав би обурення всіх у цьому уряді, чи то з вуст американського чиновника чи іноземного чиновника. Я також зазначу, що ми ніколи не стримували занепокоєння щодо неправдивості деяких заяв, які лунають з уст президента Путіна та представників російського керівництва, а також войовничої риторики, яку вони виголошують”. 

На уточнююче запитання, чи дорікав Білий дім російській владі через висловлювання, Псакі не відповіла.

Фразу “Ну, подобається, не подобається – терпи, моя красуне!” Путін використав щодо України 7 лютого під час пресконференції після перемовин із президентом Франції Емануелем Макроном

Слова російського президента викликали хвилю обурення, адже використана фраза є зміненою цитатою пісні гурту “Красная плесень”, у якій ідеться про ґвалтівника: 

“Спит красавица в гробу,

Я подкрался и е*у.

Нравится, не нравится –

Спи, моя красавица!”.

Речник очільника Росії Дмитро Пєсков, коментуючи випадок, переконував, що Путін не знайомий з творчістю гурту. 

Своєю чергою у відповідь на слова Путіна президент України Володимир Зеленський сказав: 

“Безумовно, є речі, щодо яких не посперечаєшся з президентом РФ: Україна дійсно красуня, а ось із приводу “моя”, мені здається, це вже невеликий перебір… А щодо “терпи, моя красуне”, я загалом вважаю, що Україна дуже терпляча, бо це – мудрість. Я думаю, що це важливо не лише для України, а й для всієї Європи. І дуже важливо для росіян, бо від нашого терпіння залежить ескалація, ескалація з іншого боку”. 

Це не перший випадок, коли Путін у своїх виступах звертається до теми зґвалтування або використовує фрази, що є частиною так званої культури зґвалтування – середовища, що заохочує насильство найчастіше щодо жінок, унормовує його та часто звинувачує самих потерпілих, наприклад, у провокуванні ґвалтівників.

У 2006 році Путін під час зустрічі з прем’єром Ізраїлю висловив захоплення тодішньому президентові Моше Кацаву: “Передайте своєму президентові – він виявився дуже потужним мужиком! Десятьох жінок зґвалтував! Я ніколи не чекав від нього! Він нас усіх здивував! Ми всі йому заздримо!”.

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter