Зеленський визначив заходи щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі

Дата: 04 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про активізацію мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Фото: Офіс президента

Згідно з цим рішенням, Кабінет Міністрів має у двомісячний термін підготувати законопроєкти про впровадження на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей правосуддя перехідного періоду та внести їх на розгляд Верховної Ради. Уряду також доручається в тримісячний термін відпрацювати із залученням СБУ питання про відкликання ІР-адрес, які виділили в користування операторам телекомунікацій, що нині перебувають в ОРДЛО або використовуються в російській інформаційній агресії.

Окрім цього, у шестимісячний термін уряд має забезпечити розгортання загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі, а також забезпечити радіомовлення в середньохвильовому діапазоні, зокрема зі спеціальним контентом, щоб покрити території ОРДЛО українським радіосигналом.

Протягом поточного року уряд має також завершити облаштування КПВВ до окупованих територій Донбасу та створити поблизу кожного контрольного пункту гуманітарно-логістичні та сервісні центри, де могли б отримувати соціальні, адміністративні, банківські, медичні, поштові та інші послуги.

Головнокомандувачу Збройних сил України також доручається в шестимісячний строк завершити виконання заходів із посилення охорони й оборони десантно-небезпечних ділянок українського узбережжя Чорного та Азовського морів. Посилити охоронні заходи мають і на об’єктах критичної інфраструктури “в районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях”.

Правозахисники, які ознайомилися зі змістом указу, кажуть, що загалом він свідчить про намір влади системно підходити до питання подолання негативних наслідків збройного конфлікту без порушення балансу національних інтересів. Втім, у документі й є певні прогалини. 

“В указі є згадка про необхідність запровадження на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях правосуддя перехідного періоду як цілісної політики держави з мирного врегулювання ситуації на цих територіях. Утім, тут важливо зауважити, що запровадження перехідного правосуддя лише на окупованих територіях Сходу України не може забезпечити повноцінного відновлення миру і подолання негативних наслідків збройного конфлікту”, – розповідає адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова

Засновниця благодійного фонду “Восток SOS” та правозахисниця Олександра Дворецька зазначає, що запроваджувати елементи перехідного правосуддя лише на деяких територіях неможливо, адже сама ця політика має декілька рівнів, зокрема загальнонаціональний та регіональний. 

“Наприклад, частиною перехідного правосуддя є політика пам’яті, яка охоплює і збереження історій людей, і героїзацію, і висвітлення подій у підручниках новітньої історії і політики у сфері вшанування жертв і так далі. Такий підхід не може бути реалізований на окремій території, особливо нині окупованій, а може і повинен бути предметом загальнонаціонального діалогу і рішення”, – пояснює вона на сторінці у фейсбуку. 

Дворецька наголошує, що головним питанням має стати не тільки покриття окупованих територій українським радіосигналом, а комплекс питань, зокрема щодо життя на прифронтовій території.

“Перехідне правосуддя передбачає комплексний державний підхід тут і зараз: що ми робимо з уже виданими паспортами РФ, як ставимося до набуття російського громадянства, визнаємо чи ні його та інші видані документи, рівні освіти, ведемо економічну діяльність, надаємо медичні, освітні, соціальні послуги… цей перелік можна довго продовжувати”, – перелічує правозахисниця.

Окремо вона звертає увагу на назву указу, з якого не стає зрозуміло, що саме мається на увазі під активізацією процесу мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях. 

“Чи мова про якусь конкретну ситуацію, чи російську агресію в цілому? Тоді куди подівся Крим?” – запитує Дворецька. 

Нагадаємо, у січні Мінреінтеграції оприлюднило проєкт закону про перехідний період. Віцепрем’єр-міністр та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков висловлював сподівання, що Верховна Рада ухвалить закон для Криму та ОРДЛО у 2021 році. Зі свого боку правозахисники закликали авторів документа допрацювати його. 

Фотографія обкладинки: ccl.org.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter