Зеленський: Воєнний стан запровадять лише в разі широкої ескалації

Дата: 22 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Запровадження воєнного стану в Україні планується лише в разі ескалації конфлікту та повномасштабного наступу російської армії.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Фото: Офіс президента

Заяву про можливість запровадження воєнного стану очільник країни зробив за підсумками зустрічі з президентом Естонії Аларом Карісом у Києві. Зеленський зазначив, що сподівається уникнути ескалації:

“Ми віримо в те, що війни не буде, потужної, проти України та не буде широкої ескалації з боку Російської Федерації. Якщо буде – буде запроваджено воєнний стан”.

Визнання Росією незалежності ОРДЛО Зеленський назвав “новим актом агресії проти України, який потребує негайної та рішучої реакції з боку міжнародних партнерів та співтовариства”.

“Вважаємо, що цим рішенням Російська Федерація створює юридичне підґрунтя для подальшої збройної агресії проти України. Ми поділяємо спільне бачення, що російська ескалація довкола України є безпрецедентним викликом не тільки для України, але й для Європи та світу в цілому. Саме в Україні сьогодні вирішується майбутнє європейської безпеки, частиною якої є Україна”, – заявив президент.

Відомо, що пропозицію про введення воєнного стану в Україні президенту має подати Рада національної безпеки та оборони. Президент у разі ухвалення відповідного рішення видає відповідний указ про введення воєнного стану в країні загалом або в окремих її місцевостях і негайно звертається до Верховної Ради щодо його затвердження. 

Фото: Радіо Свобода

На територіях, на яких запроваджено воєнний стан, військове командування разом з військовими адміністраціями (у разі їхнього створення) можуть самостійно або із залученням, наприклад, органів місцевого самоврядування обмежувати конституційні права і свободи людини та громадянина. Всі обмеження мають чітко прописати в указі про запровадження воєнного стану. 

Серед таких обмежень, наприклад, запровадження комендантської години, встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, заборона на проведення мирних зборів тощо. 

У період режиму воєнного стану не можуть припинити повноваження президента. У разі якщо термін повноважень глави держави закінчується в цей час, то він продовжує свою роботу до закінчення терміну воєнного стану. Крім цього, під час воєнного стану не можуть припинити повноваження Верховної Ради, уряду, Омбудсмана, суддів, прокурорів, а також контррозвідників і слідчих.

В умовах воєнного стану також заборонено змінювати Конституцію, проводити вибори та референдуми.

Як свідчить останнє соціологічне опитування Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, у всіх макрорегіонах України, окрім Донбасу, більшість населення схиляється до того, що нині існує серйозна загроза повномасштабної агресії з боку Росії. Абсолютна більшість (61%) покладає відповідальність за зростання загрози на керівництво Росії, а майже половина (48%) заявили, що або воюватимуть, або надаватимуть допомогу армії в разі ескалації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter