Зеленський призначив керівником департаменту в СБУ силовика, дотичного до штурму Майдану в лютому 2014-го

Дата: 18 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський призначив начальником Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Олександра Куксу, який у ніч на 19 лютого 2014 року разом з іншими силовиками вводив у дію план зі штурму Євромайдану.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група, учасники якої представляють інтереси потерпілих євромайданцівців.

Штурм Будинку профспілок у Києві. Фото: AFP

У групі нагадують, що під час Майдану Кукса був заступником Олександра Щеголєва, якого наразі обвинувачують і судять за організацію та вчинення силового штурму протестувальників на Майдані за допомогою проведення антитерористичної операції в ніч на 19 лютого 2014 року.

Правозахисники посилаються на дані засідання Шевченківського суду від 19 травня 2020 року, під час якого досліджували слідчий експеримент за участю Олександра Щеголєва. Під час експерименту ще як підозрюваний Щеголєв зазначив, що тієї ночі він, коли пішов з СБУ до Київського МВС на Володимирській, 15, взяв із собою Олександра Куксу, який на той час був заступником начальника головного управління СБУ в Києві та Києвській області за лінією Т (тероризм).

Як встановлено слідством (ці докази також уже досліджено в суді), на Володимирській, 15, в кабінеті виконувача обов’язків керівника міліції Києва Валерія Мазана тоді перебували всі представники СБУ, МВС, МНС та прокуратури, які були необхідні, щоб ввести в дію план “Бумеранг”. Був там і Кукса.

Нагадаємо, ексначальник СБУ у Києві та Київській області Олександр Щеголєв обвинувачується в організації та вчиненні силового штурму протестувальників на Майдані шляхом проведення антитерористичної операції, зокрема її силової фази в Будинку профспілок у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року. 

У ніч на 19 лютого 2014 року, під час Революції гідності, відбувся штурм Майдану, захоплення і підпал будівлі Федерації профспілок України.

Активісти, що вибігали з охопленого полум’ям будинку, повідомляли, що всередину з даху й першого поверху зайшли бійці “Беркуту”, які навмисне спричинили пожежу.

Зранку 19 лютого правоохоронці знову розпочали штурм Майдану. Як наслідок, того дня загинули вісім осіб, завдано тілесних ушкоджень 206 особам, з них 35 тяжкі, 31 середньої тяжкості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter