Зеленський провів вечір священного місяця Рамадан разом зі співгромадянами та воїнами мусульманського віросповідання

Дата: 25 Березня 2024
A+ A- Підписатися
Президент Володимир Зеленський провів вечір священного місяця Рамадан разом зі співгромадянами та воїнами мусульманського віросповідання.
 
Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.
 

Захід відбувся на території Духовного управління мусульман Криму в Києві – релігійної організації, яка об’єднує деякі мусульманські громади та є центральним духовно-адміністративним органом мусульман із Криму. 

Президент наголосив, що єдність завжди важлива, навіть коли життя затьмарене війною.
 

Він подякував усім, хто наближає звільнення нашої землі, звільнення нашого Криму.

“Хочу відзначити всіх, хто на тимчасово окупованих територіях знаходить сили та можливості подбати про наших людей, про дітей, щоб вони не вчилися злу. І про наших людей, які вже в літах, щоб вони мали повагу та необхідну підтримку. Я дякую всім, хто допомагає нашій державі повертати в Україну депортованих Росією дітей і дорослих, усіх їх потрібно врятувати. Кожен лідер заслуговує на глобальну вдячність, чиє посередництво повертає наших дітей з депортації та рятує дорослих від російських репресій”, – сказав Зеленський.
 

У своїй промові він також згадав інші народи світу, які позбавлені нормального життя і безпеки через бойові дії та спричинений ними хаос.
 
“Усі у світі заслуговують на мир. Звичайні цивільні люди в Сирії, у Газі, у Лівії, у Судані та всіх інших країнах, де немає зараз миру, де немає спокою. Ми в Україні бажаємо всім, хто цінує життя, справжнього захисту, бажаємо чесного миру всім народам, чий дім руйнує війна. Бажаємо справедливості Україні та всім іншим народам. Нехай цей час Рамадану підтримає всіх нас, наших людей, нашу державу. Хай наша єдність буде незмінною. Світлого вам Рамадану! Слава Україні”, – додав президент України.
 

У своїй промові глава держави також згадав українських полонених, військових та цивільних, зокрема тих, хто був ув’язнений окупантами в Криму.

Президент вручив державні нагороди українським військовослужбовцям: нагородив захисників орденами “За мужність” ІІІ ступеня та орденом Богдана Хмельницького III ступеня.
 

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зазначив, що українські громадяни всіх віросповідань, зокрема мусульмани, борються за свободу, незалежність України та за звільнення всіх окупованих територій.

“Ви зараз виконуєте не лише свій громадянський обов’язок, але й релігійний. Згідно з принципами ісламу, війна за свою Батьківщину є обов’язковою для кожного мусульманина, – звернувся до присутніх воїнів Мустафа Джемілєв. – Ми знаємо, що багатьох побратимів ви поховали. Це війна. Але в нашого народу є принцип – полеглі за Батьківщину не помирають. Їх ніколи не забуде наша держава, вони завжди будуть гордістю нашого народу”.

Наступним із промовою виступив міністр оборони України Рустем Умєров. Він наголосив, що в лавах ЗСУ воюють тисячі мусульман і це вже третій Рамадан з початку повномасштабного вторгнення, який вони проводять в окопах, захищаючи майбутнє України.
 

“Велика вдячність нашим воїнам, які спільно відтісняють ворога з нашої землі, захищають справедливість та мир. Наші молитви з тими, хто загинув за вільну Україну. Прошу у Всевишнього, щоб він якнайшвидше дарував нам перемогу над окупантом. Щоб ми якнайшвидше звільнили нашу Батьківщину, наш народ та забезпечили законність для всіх наших співгромадян від Ялти до Чернігова, від Луганська до Ужгорода”, – сказав Умєров.

Голова Духовного управління мусульман Криму Айдер Рустемов виголосив іфтарну молитву, яка символізує завершення посту цього дня.

У межах заходу також відбулася виставка “Корани, що пережили депортацію”, під час якої були представлені примірники Коранів, виданих у Криму та за його межами. Найстаріше видання побачило світ наприкінці ХІХ століття. 
 
Інша частина виставки складалась із портретів військових – кримських татар та українців, які сповідують іслам та є родом із Криму, що розповідали про історію їхніх родин та мотивацію боротися за територіальну цілісність України сьогодні. Також на виставці були представлені портрети ічкерійців та азербайджанців, які є громадянами України та воюють на фронті, захищаючи Україну.
 
Фото: Представництво президента України в АРК
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter