Зеленський просить Раду терміново “діджиталізувати” обіг документів у кримінальному процесі

Дата: 15 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський подав на розгляд до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону, що прирівняє статуси паперових та електронних документів у кримінальному процесі.

Про це повідомляє сайт Офісу президента.

Ініціатором законопроєкту №5246 “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування”, зареєстрованого на сайті парламенту, є Володимир Зеленський.

Президент передбачає, що в результаті ухвалення цих змін зменшиться надмірна бюрократизація процесів, спроститься та пришвидшиться підготовка й опрацювання документів з боку слідчих і прокурорів.

“Адвокати зможуть швидше подавати заяви та клопотання й матимуть змогу ознайомлюватися з матеріалами кримінальних проваджень в електронному вигляді. Водночас суд отримає можливість досліджувати документи та докази в електронній формі. Зараз же це можна зробити лише в слідчих або прокурорів, фізично приїхавши до них”, – йдеться в повідомленні.

Правовий статус паперових та електронних документів у кримінальному процесі, згідно із законопроєктом, буде однаковим.

Відомо також, що у 2017 році Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів”, який передбачав функціонування з 2018 року системи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, до якої, зокрема, входила підсистема “Електронний суд”.

Але 1 березня 2019 року “Голос України” опублікував повідомлення про відкликання оголошення від 1 грудня 2018 року щодо створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Оголошення відкликала Державна судова адміністрація України.

“Відповідно до рішення Вищої ради правосуддя від 28 лютого 2019 року № 624/0/15-19 та враховуючи результати обговорення з судами, іншими органами та установами системи правосуддя питання необхідності відтермінування початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), Державна судова адміністрація України повідомляє про відкликання оголошення, опублікованого в газеті “Голос України” (№ 229 (6984) від 01.12.2018)”, – йшлося в повідомленні.

У ДСА зазначили, що, отже, норми про початок функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі – ЄСІТС), не набувають чинності.

Водночас, повідомили в ДСА, здійснення тестового режиму експлуатації ЄСІТС продовжується в складі таких підсистем (модулів):

  • Єдиний контакт-центр судової влади України;
  • Єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами;
  • Офіційна електронна адреса (Електронний кабінет);
  • Офіційний вебпортал “Судова влада України”;
  • Єдиний державний реєстр судових рішень;
  • Електронний суд;
  • автоматизований розподіл;
  • судова статистика.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter