Зеленський про вибори в ОРДЛО: Тільки за українськими законами та після деокупації

Дата: 02 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Вибори на непідконтрольних уряду України територіях Донецької та Луганської областей можливі лише за українським законодавством після деокупації.

Про це в інтерв’ю виданню Der Spiegel розповів президент Володимир Зеленський

Зеленський укотре нагадав, що всі українські партії, спостерігачі, журналісти, ОБСЄ та Центральна виборча комісія мають отримати доступ до території ОРДЛО. 

“Вибори проходять за українським законодавством. І український закон виключає присутність бойовиків. Якщо є збройні угруповання, жодна партія не піде туди”, – сказав Зеленський. 

Також президент розповів про своє бачення питання контролю кордону з РФ:

“Це буде найскладніше питання з усіх – якщо ми коли-небудь дійдемо до його обговорення. Я кажу їм чесно: я не згоден із тим, як це питання було вирішене в Мінську. Згідно з Мінськими угодами, спочатку пройдуть вибори, потім контроль над кордоном”.

На початку грудня в Парижі має відбутися зустріч у нормандському форматі, де обговорюватимуть питання врегулювання конфлікту на Донбасі. Зеленський запевнив, що, якщо під час переговорів сторони не досягнуть спільної думки щодо деяких питань, він не збирається вирішувати конфлікт силовим шляхом.

“У будь-якому випадку я не почну війну на Донбасі. Я знаю, що зараз є багато гарячих голів, які гуляють вулицями та кажуть: давайте ми заберемо Донбас! Але якою ціною? Я вважаю, що цими людьми керують попередні правителі. І, чесно кажучи, мене це дивує. І не лише мене – запитайте політиків за кордоном. Усі дивуються, що таких людей підтримують і підживлюють, кажучи: це наша країна, завтра ми її отримаємо”, – сказав він. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter