Зеленський помилував 31 засудженого військового

Дата: 08 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення або часткове зменшення термінів відбування покарання для 31 засудженого військового.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Працівник Чугуївської гарнізонної гауптвахти. Фото: АрміяInform

Перелік людей, яких рекомендували помилувати, готувала спеціальна комісія. Ще у серпні голова Консультативної ради Альона Вербицька просила Зеленського помилувати 36 засуджених військовослужбовців. Як розповів у коментарі ZMINA долучений до процесу підготовки списку виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко, п’ятеро військових до підписання документа звільнили умовно достроково.

Члени комісії разом з правозахисниками відвідали 22 виправні колонії, а також виправні центри та слідчі ізолятори, де спілкувались з понад 200 засудженими. Більшість з них потрапили за ґрати вперше.  

“Самі злочини дуже часто були скоєні ними в стані сильного душевного хвилювання через не пропрацьовані травми війни та відсутність дієвих механізмів повернення людини до мирного життя”, – зазначала Вербицька. 

Під час визначення людей для помилування враховували також і їхні заслуги перед державою та стан здоров’я. Не розглядала комісія справи щодо ДТП у стані алкогольного сп’яніння, а також вбивств.

Президент, за словами голови Комісії у питаннях помилування Андрія Готи, особисто ознайомився зі справою кожного військового. Після звільнення з ними спілкуватиметься психолог. 

Окреме подання про помилування військових, як наголошують в Офісі президента, підготували вперше в новітній історії України. Комісія у питаннях помилування продовжуватиме спільну роботу з Консультативною радою і до кінця року планують відвідати ще близько сотні місць позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter