Зеленський підтримав створення реєстру засуджених за сексуальні злочини проти дітей

Дата: 14 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи і статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього та посилення відповідальності за такі злочини.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

 

У реєстрі, за створення якого ще наприкінці минулого року проголосували парламентарі, міститимуться прізвище, ім’я, по батькові засудженої особи, дата народження, місце проживання чи перебування, злочин, за який її було засуджено, вид кримінального покарання, інформація про фактично відбуте покарання, а також про порушення правил адміністративного нагляду. Останній триватиме від одного до двох років після звільнення. 

Дані до реєстру можна внести на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили. У разі якщо особа скоїла сексуальний злочин проти дитини до створення реєстру, інформацію про неї вноситимуть туди на підставі ухвали суду за місцем проживання такої особи або місцем відбування нею покарання за клопотанням прокурора.

Держателем реєстру призначено Міністерство юстиції, яке протягом трьох місяців із дня набрання чинності цим законом має розробити положення про реєстр. 

Користуватися реєстром, згідно із законом, зможуть керівники прокуратур та органів досудового розслідування, прокурори, слідчі та інші уповноважені особи Національної поліції України та Державного бюро розслідувань. Доступ до реєстру матимуть також: 

  • сільські, селищні та міські голови;
  • керівники державних адміністрацій та інших органів державної влади та місцевого самоврядування;
  • керівники дошкільних, середніх та позашкільних навчальних закладів, закладів охорони здоров’я;
  • керівники іншої установи та організації, зобов’язаної здійснювати нагляд за малолітніми особами або надавати їм послуги медичного, навчального чи соціального характеру, у зв’язку з вирішенням питання щодо прийняття особи на роботу;
  • будь-яка фізична особа щодо інформації про себе;
  • будь-яка фізична особа щодо інформації про іншу особу в разі наявності завіреної відповідно до вимог Закону України “Про нотаріат” згоди особи, щодо якої така інформація запитується.

Закон також посилює відповідальність за злочин проти особи віком до 14 років, незалежно від її добровільної згоди. Зґвалтування каратиметься 10–15 роками вʼязниці, а якщо злочин скоєно повторно – довічним позбавленням волі.

На думку експерта “Реанімаційного пакету реформ” Євгена Крапивіна, оцінити позитивно підписаний Зеленським закон не можна, адже для цього є декілька причин, зокрема: 

  • прирівнювання умисного вбивства з обтяжувальними обставинами до повторного зґвалтування дитини – це очевидний дисбаланс кримінально-правових норм;
  • встановлення однакового покарання за вбивство і за зґвалтування та сексуальне насильство критично збільшить кількість випадків убивства малолітніх під час або відразу після скоєння злочинів;
  • запровадження єдиного реєстру з погляду захисту персональних даних може мати великі загрози, адже коло осіб, які матимуть доступ до цього реєстру, дуже широке.

“Проблема в суспільстві є, вона потребує розв’язання не тільки кримінально-правовими інструментами, а ризики від дисбалансованих санкцій та незахищеного реєстру переважають користь ухвалених змін до законодавства. Ну і про добровільну хімічну кастрацію, яка потрібна була для допомоги особам, хворим на педофілію, та захист дітей від них ми просто забули на певному етапі законотворчості. Впевнений, що виправлення цих помилок – це лише питання часу”, – підсумовує Крапивін.

Президент України підписав “закон про реєстр педофілів”.Мова йде про:1) посилення кримінальної відповідальності за…

Gepostet von Eugene Krapyvin am Montag, 13. Januar 2020

Раніше ZMINA докладно писала про ризики запровадження реєстру та те, чому виключно посилення покарання не вистачить для того, аби вберегти дітей від сексуального насильства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter