Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію

Дата: 16 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Офіс президента України

Закон набере чинності через місяць із дня, наступного після його опублікування.

Документ мають опублікувати в офіційному парламентському виданні “Голос України”, адже нині на сайті Верховної Ради доступний лише текст проєкту закону, що готували до першого читання. 

Деякі положення документа раніше публікував нардеп Олексій Гончаренко. Так, військовозобовʼязані, яких визнали обмежено придатними, мають повторно пройти військово-лікарську комісію. Ті, хто отримав II–III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), також мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.

Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно буде оновити персональні дані в ТЦК. Однак зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.

Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліціянт здійснюватиме фото- та відеофіксацію. Також військовозобовʼязані повинні обов’язково мати із собою військово-обліковий документ і показати його на вимогу представника ТЦК, поліціянта чи ДПСУ.

Нагадаємо, що напередодні Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №11079-1, що дозволить служити в ЗСУ деяким категоріям засуджених. Як пояснювали автори, процес мобілізації відбуватиметься так: 

  • ув’язнений подає заяву на проходження військової служби до установи, де відбуває покарання; 
  • проходить медогляд у в’язниці; 
  • після ухвалення рішення ТЦК щодо мобілізації відбувається перевірка у військово-лікарській комісії, зокрема фізіологічно-психічний стан; 
  • пакет документів надсилають до суду, який і ухвалює остаточне рішення. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter