Зеленський підписав закон, який дозволить розблокувати справи Майдану

Дата: 12 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв’язку зі здійсненням спеціального досудового розслідування” № 1422-ІХ.

Відповідну інформацію розміщено на офіційному сайті глави держави 11 травня; закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: umanportal.com

Документ, який Верховна Рада ухвалила 27 квітня 2021 року, має забезпечити невідворотність покарання злочинців, які після вчинення кримінального правопорушення переховуються від слідства в інших країнах або на тимчасово окупованих територіях України.

Згідно з українським законодавством, щоб почати щодо втікача спеціальне досудове розслідування чи спеціальне судове провадження, його мають оголосити в міжнародний розшук.

“Але Інтерпол іноді відмовляє Україні в оголошенні в міжнародний розшук певних осіб, мотивуючи такі свої рішення наявністю ознак політичного переслідування. Суди, зі свого боку, пов’язують оголошення в міжнародний розшук з моментом виставлення Інтерполом червоної картки та, як наслідок, відмовляють у задоволенні клопотань про спеціальне досудове розслідування”, – йдеться в повідомленні.

Відтепер підставами для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження в Україні є:

  • ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду;
  • винесення постанови про оголошення підозрюваного / обвинуваченого в розшук.

Ухвалений заочний порядок засудження можна застосувати лише до осіб, що перебувають на тимчасово окупованих територіях України, в Російській Федерації та/або оголошених у міжнародний розшук. Слідчий суддя може заочно заарештувати такого підозрюваного. 

Водночас закон дозволяє суддям розглядати клопотання про обрання запобіжного заходу за відсутності підозрюваного чи обвинувачуваного в разі наявності постанови про його розшук.

Також ухвалені зміни передбачають, що в разі обрання підозрюваному або обвинувачуваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за наявності постанови про його розшук, строк дії цієї ухвали не зазначається, не визначається й розмір застави.

Закон запроваджує обов’язкову публікацію в загальнодержавних ЗМІ та на офіційному сайті Офісу генерального прокурора відомостей щодо підозрюваних, стосовно яких розпочато спеціальне досудове розслідування, не пізніш ніж через 24 години після отримання відповідної ухвали суду.

“Якщо після початку спеціального судового провадження обвинувачений з’явився або був доставлений до суду, з цього моменту судовий розгляд продовжується за загальними правилами Кримінального процесуального кодексу України”, – уточнили в Офісі президента України.

Набрання чинності законом, ухвалення якого тривалий час вимагали активісти та правозахисники, дозволить розблокувати заочні судові процеси щодо підозрюваних чи обвинувачених у справах Майдану, які переховуються від правосуддя в інших країнах, а також запустить розслідування справ, пов’язаних з російсько-українським конфліктом на сході нашої держави.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на лютий 2021 року в розшуку перебували 87 осіб, яких підозрюють у скоєнні злочинів проти мирних протестувальників під час Євромайдану.

Громадська організація “Адвокатська дорадча група” наголошувала на тому, що без спрощення процедури заочного засудження обвинувачені у розстрілах на Майдані уникнуть вироків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter