Зеленський підписав закон про розвідку, який критикували експерти

Дата: 21 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про розвідку».

Про це повідомили у Офісі президента. 

Верховна Рада ухвалила закон ще 17 вересня. Експерти, які проаналізували документ, згодом закликали Зеленського ветувати його, адже закон порушує право громадян на доступ до інформації та створює корупційні ризики. Зокрема проєкт суперечить статті 40 Конституції, згідно з якою всі мають право звертатись до органів влади, а вони, своєю чергою, зобов’язані розглянути це звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Розвідувачам ж дозволили надавати інформацію виключно після завершення розвідувальних заходів, з якими було пов’язане обмеження певних прав і свобод, та за умови, що це не створить загроз нацбезпеці. 

Підписуючи документ, президент Зеленський зауважив, що прийнятий закон дозволить створити ефективну систему української розвідки, яка відповідатиме характеру та масштабним актуальним загрозам. 

«Слід пам’ятати, що питання розвідки є пріоритетом, а матеріали розвідників – основа для прийняття важливих державних рішень. Саме тому цей закон – не лише нові можливості та нові спроможності для розвідки, але й велика відповідальність для держави, яка потребує значного посилення стратегічної та оперативної складових розвіддіяльності, вдосконалення аналітичної роботи та якості отриманої інформації”, – сказав він. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter