Зеленський підписав закон про освіту з рекомендаціями Венеційської комісії, однак його критикують профспілки

Дата: 16 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про повну загальну середню освіту”.

Про це повідомляють на сайті парламенту. 

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт, автором якого став Володимир Гройсман, ще в січні поточного року. Закон урегульовує питання доступності та забезпечення рівного доступу дітей до повної загальної середньої освіти, зокрема:

  • доступності для осіб з особливими освітніми потребами;
  • територіальної доступності закладів загальної середньої освіти;
  • обов’язку органів влади забезпечувати відповідну доступність;
  • забезпечення якості повної загальної середньої освіти та забезпечення академічної доброчесності у сфері загальної середньої освіти;
  • мови освіти в закладах загальної середньої освіти сертифікації педагогічних працівників ресурсного (інформаційного, науково-методичного, матеріально-технічного) забезпечення закладів;
  • засад здійснення інституційного аудиту; самоврядування в закладі освіти, зокрема учнівського та батьківського; прав та обов’язків учасників освітнього процесу;
  • розмежування повноважень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері загальної середньої освіти тощо.

Закон визначає, що мовою освіти є державна, а також урегульовується питання навчання мовами корінних народів та національних меншин.

Документ, який підписав Зеленський, виконує й вимогу Венеційської комісії щодо здобуття освіти особами, що належать до національних меншин, зокрема угорської. Так, закон передбачає право вільного вибору мови навчального процесу приватними закладами освіти, а також запроваджує три мовні моделі в закладах середньої освіти: 

  • Першу модель передбачено для корінних народів України, які не мешкають у середовищі своєї мови та не мають держави, яка могла б захищати цю мову. Насамперед ідеться про кримських татар. Для них закладено навчання мовою корінного народу з 1-го до 11-го (12-го) класу поряд з вивченням української мови.
  • Другу модель рекомендовано для шкіл з навчанням мовами національних меншин, що належать до мов ЄС. Ця модель передбачає: навчання материнською мовою в початковій школі поряд з вивченням державної; починаючи з 5-го класу, не менш ніж 20% річного обсягу навчального часу викладання здійснюватиметься українською мовою з поступовим збільшенням обсягу до 40% у 9-му класі; зі старшої школи не менш ніж 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах викладання здійснюватиметься державною мовою.

  • Третя модель працюватиме для решти національних громад України та стосується нацменшин, мова яких належить до однієї з українською мовної сім’ї, а також тих, які мешкають переважно в середовищі власної мови (російська мова). Ця модель передбачає, що з 5-го класу не менш ніж 80% навчального часу викладання здійснюватиметься державною мовою.

Водночас відомо, що представники Вільної профспілки освіти та науки України, Конфедерації вільних профспілок зверталися до президента з вимогою повернути проєкт закону як такий, що порушує статтю 22 Конституції України і Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Під час ухвалення нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу наявних прав і свобод..

За їхніми словами, підписаний закон містить у собі норми, які дозволять звільнити 70 тисяч учителів та створять несприятливі умови для отримання середньої освіти в невеликих містах та селах.

⚠️Звільнення 70 000 вчителів. ⚠️Несприятливі умови для отримання середньої освіти в невеликих містах та селах….

Опубліковано Михайло Волинець Четвер, 12 березня 2020 р.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter