Зеленський не вийшов вшанувати пам’ять Гандзюк, але пообіцяв покарати замовників нападу

Дата: 05 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що усіх замовників нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк знайдуть та покарають.

Про це він написав увечері 4 листопада на своїй сторінці у фейсбуці в той час, коли під Офісом президента відбувалася акція «Рік без Каті» до річниці її загибелі. 

Рік без Катерини Гандзюк.Усіх замовників буде знайдено й покарано. Обіцяю.

Gepostet von Володимир Зеленський am Montag, 4. November 2019

«Рік без Катерини Гандзюк. Усіх замовників буде знайдено й покарано. Обіцяю», – написав Зеленський.

Водночас президент не взяв участь в акції вшанування пам’яті Гандзюк на Банковій, на яку його через публічне відеозвернення запросив батько загиблої Віктор Гандзюк.

«Я запрошував на акцію пана президента. Я хотів щоб він був тут, щоб він вшанував світлу пам’ять Каті. Я хотів, щоб він підтвердив, що він на нашому боці, щоб підтвердив, що напади на активістів – це система. На жаль, президент не прийшов», – відреагував у своєму виступі на акції під Офісом президента Віктор Гандзюк.

Як відомо, Зеленський зустрічався з батьком Гандзюк в липні. Проте згодом пан Віктор вислови розчарування, що результат цієї зустрічі виявився нульовим і далі обіцянок справа не рухається. Напередодні річниці загибелі Гандзюк в СБУ повідомили, що замовників нападу було кілька, але наразі в слідства замало доказів, щоб оголосити всім підозри. Попередній президент Петро Порошенко одразу після смерті Гандзюк заявляв, що вбивцям загрожує довічне ув’язнення.

Водночас на сьогодні вироки отримали лише п’ятеро виконавців з мінімальними термінами.

Підозрюваний в співорганізації злочину кримінальний авторитет Олексій Левін переховується за кордоном. Його слідчі називають ключовим фігурантом, який може дати важливі покази щодо замовників.

Голова Херсонської облради Владислав Мангер, якому в лютому оголосили підозру в замовленні нападу, перебуває на волі під заставою в 2,5 млн грн.

Експомічнику народного депутата Ігорю Павловському в квітні змінили підозру з співучасті в злочині на замовчування. По ньому досудове розслідування закінчене, але суд не може ніяк почати розглядати справу по суті, оскільки Павловський постійно не являється на засідання, посилаючись на стан здоров’я та довідки з лікарні. Водночас активісти дізналися, що в лікарні той не перебуває уже з вересня.

Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter