Зеленський наказав уряду розробити законопроєкт щодо ринку землі

Дата: 02 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський наказав Кабінету Міністрів розробити та внести на розгляд парламенту законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення.

Про це він повідомив на зустрічі з очільниками парламенту, уряду і правоохоронних органів, передає “Українська правда”. 

Законопроєкт уряд має розробити до 1 жовтня поточного року. Відповідальними за це президент назвав прем’єр-міністра Олексія Гончарука і міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова. 

“Пояснити суспільству, що ніхто ні в кого не буде забирати землю. Це дуже важливо. Модель земельної реформи направлена на розвиток українського фермерства і захист інтересів у першу чергу дрібного власника”, – сказав Зеленський. 

Зі свого боку парламент має ухвалити документ до 1 грудня цього року. Також президент розпорядився наповнити стовідсотковою інформацією про земельні ділянки Державний земельний кадастр до 1 січня 2021 року. 

Як відомо, зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель є одним з пунктів у рекомендаціях платформи “Правозахисний порядок денний” для новообраних президента і парламенту. Через запровадження мораторію на продаж сільськогосподарських земель власники паїв не можуть вільно розпоряджатися своєю власністю, продавати землю або отримувати справедливу ціну від її оренди. Це призвело до тіньового ринку землі та корупції. До того ж близько півтора мільйона землевласників за час існування мораторію померли, так і не скориставшись своїм правом розпоряджатися цією землею.

У травні минулого року ЄСПЛ  визнав, що заборона на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні порушує Європейську конвенцію з прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter