Зеленський хоче створити список вимог до новин у медіа

Дата: 11 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів до кінця 2019 року розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа в Україні.

Відповідний указ оприлюднили на сайті президента.

За задумом Зеленського, уряд має до 31 грудня поточного року розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, “передбачивши, зокрема, положення щодо вимог та стандартів новин”.

Також у документі мають розробити механізми запобігання поширенню недостовірної, викривленої інформації, її спростування, заборони фізичним і юридичним особам з Росії володіти або фінансувати медіа в Україні та посилити відповідальність за порушення законодавства про інформацію.

Інформація про публікацію указу викликала стурбованість у медіаекспертів, які зазначали, що подібні плани, імовірно, створюють ризики порушення свободи слова. Однак, за словами міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського, таку реакцію спричинило термінологічне непорозуміння, яке виникло через помилкове застосування терміна “стандарти новин” у документах міністерства. 

“Ми не збирались і не збираємося регулювати стандарти новин. Це право виключно професійної спільноти”, – запевнив міністр. 

Бородянський запевнив, що уряд тільки збирається запровадити поняття “небезпечна інформація”, “дезінформація”, “недостовірна інформація”.

“Це є дуже важливим в умовах інформаційної війни з РФ та можливим фінансуванням деяких ЗМІ країною агресором. Введення визначень характеру інформації, як то новинна, розважальна, гумористична тощо разом з можливим обов’язком позначати поширюваний контент відповідно до того виду контенту, до якого відноситься інформація. Це є частиною належного інформування громадян і реалізацією їх права на інформацію”, – вважає очільник відомства. 

Шановні журналісти! Вас правильно стурбувала та обурила наявність в Указі президента слів про встановлення «вимог та…

Gepostet von Володимир Бородянський am Samstag, 9. November 2019

Як відомо, раніше Бородянський розповідав, що в Україні необхідно запровадити обмеження на володіння громадянами РФ українськими ЗМІ та участь у них російського капіталу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter