Владу закликали підтримати законопроєкт, що криміналізує злочини ненависті стосовно ЛГБТ 

Дата: 06 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ” закликав президента, прем’єр-міністра та народних депутатів підтримати законопроєкт №3316-2 щодо криміналізації злочинів ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності (СОҐІ). 

З відповідним проханням правозахисники звернулися до представників влади у відкритому листі

“Нещодавній інцидент з пограбуванням, побиттям і зґвалтуванням трансґендерного хлопця в Житомирі знову наочно ілюструє потребу в реформуванні українського кримінального законодавства щодо забезпечення покарання за злочини, скоєні з мотивів нетерпимості за тими ознаками, які наразі не згадано в Кримінальному кодексі України,  зокрема сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. Саме це завдання передбачено заходом 3 пункту 105 Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року. Саме це передбачено в законопроєктах 3316, 3316-2 та 3316-3, нещодавно поданих на розгляд Верховної Ради”, – йдеться у зверненні. 

Його автори зауважують, що проаналізували три зареєстровані проєкти закону та вважають №3316-2, побудований на пропозиціях Національної поліції України, найбільш вдалим і збалансованим:

“Він жодним чином не торкається болючих для наших церков питань свободи слова, а також містить найбільш широкий та відкритий список ознак, захищених від нетерпимості”. 

Водночас автори листа зазначають, що українські релігійні активісти, церковні лобісти та представники українських церков розгорнули дезінформаційну кампанію щодо змісту та спрямування згаданих законопроєктів.

На думку правозахисників, їхні супротивники захищають насильство та ненависть:

“Вони вдаються до маніпуляцій та відвертої брехні з однією-єдиною метою: не допустити ухвалення взагалі будь-якого закону, який би захищав від дискримінації та насильства ЛГБТ-людей в Україні. Вони безпідставно звинувачують згадані законодавчі пропозиції в намірах обмежити свободу слова та віросповідання в Україні, перекручують зміст цих пропозицій, які спрямовані не на захист винятково ЛГБТ, а на захист людей будь-яких сексуальних орієнтацій та ґендерних ідентичностей. Вони замовчують те, що вже зараз в українському законодавстві криміналізовані злочини ненависті, зокрема, за ознакою релігійних переконань”.

Автори листа натомість додають, що готові до відкритої дискусії та діалогу з релігійними активістами та представниками українських церков і просять владу сприяти цьому. 

Нагадаємо, що у 2019 році експерти правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” задокументували 320 випадків дій на ґрунті гомофобії, трансфобії, дискримінації, а також інших порушень прав ЛГБТ в Україні.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter