Зеленського просять врахувати права людини в роботі Нацради з відновлення України від наслідків війни

Дата: 02 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисники просять президента Володимира Зеленського включити до складу новоутвореної Національної ради з відновлення України від наслідків війни представників державних органів зі сфери прав людини. 

Про це йдеться у зверненні Коаліції громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих внаслідок збройної агресії Росії проти України. 

Коаліція висловлює загальну підтримку ідеї створення такої Національної ради. Утім, її учасники вважають, що є ризик приділення недостатньої уваги питанням захисту прав людини під час відновлення України.

Правозахисники пояснюють, що відповідно до Положення, ця Нацрада є консультативно-дорадчим органом при президентові. Положення також визначає основні завдання, повноваження та перелік робочих груп. До складу Нацради включені керівництво уряду, Офісу президента, очільники міністерств та відомств, голови парламентських комітетів. Однак, проаналізувавши документ та посадовий склад Нацради, вони дійшли до висновку, що питання захисту прав людини не є складовою політики держави у воєнний та післявоєнний періоди.

Тоді як саме права людини є ціннісним фундаментом, на якому має будуватися майбутнє України: розроблятись і прийматись рішення органів державної влади і місцевого самоврядування у сферах економічного, соціального, культурного відновлення та розвитку України. Належна реалізація прав людини і основоположних свобод — це гарантія для побудови правової держави, де найвищою соціальною цінністю є людина. Наше прагнення як країни стати частиною ЄС має ґрунтуватися на повазі до цінностей прав людини. Саме це відрізняє нас від нашого ворога.

Коаліція громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих внаслідок збройної агресії Росії проти України

Правозахисники звертають увагу на роботу відповідних державних інституцій в сфері прав людини. Це й, зокрема, парламентський комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій (ТОТ) та Представництво президента України в Автономній Республіці Крим. 

Президента просять внести зміни до Положення про Національну раду з відновлення України від наслідків війни щодо утворення відповідної робочої групи з питань прав людини, а також включити до посадового складу Нацради Голову комітету Верховної Ради України з питань прав людини та Постійного представника президента України в АРК.

Крім того, Коаліція висловила готовність долучатися до відповідних робочих груп Національної ради задля спільної роботи по подоланню її негативних наслідків та допомоги постраждалим.

До складу Коаліції входять Центр прав людини ZMINA, Громадський холдинг “Група впливу”, ГО “Крим SOS”, БО БФ “Стабілізейшен Супорт Сервісез”, БО “БФ “Право на захист”, БО “БФ Восток SOS”, ГО “Донбас СОС”, Кримська правозахисна група. 

Нагадаємо, 21 квітня президент Володимир Зеленський своїм указом створив Національну раду з відновлення України від наслідків війни та затвердив відповідні Положення про цю раду та її посадовий склад.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter