Зеленський видав указ про е-послуги: чому це важливо?

Дата: 30 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав указ “Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг”, який упорядковує роботи держреєстрів і послуг онлайн.

Документ опублікували на сайті очільника держави. 

Відтепер в Україні має з’явитися єдиний вебпортал електронних послуг, де громадяни зможуть за допомогою особистого кабінету отримувати доступ до інформації про себе в різних державних реєстрах та пріоритетні електронні держпослуги, наприклад пов’язані з народженням дитини, реєстрацією місця проживання, реєстрацією фізичної особи як платника податків під час першого оформлення паспорта громадянина України та інші. Згідно з указом, в Україні починається робота над проведенням електронних виборів та електронного перепису населення.

Підписаний документ також передбачає першочергове проведення повного аудиту роботи державних реєстрів; для цього Кабінету Міністрів президент надав три місяці. 

Наразі в Україні, за словами радника президента Михайла Федорова, налічується понад 350 реєстрів, більшість із яких функціонують абсолютно неефективно та непрозоро.

“Це є головною причиною виникнення рейдерства, корупції та інших схем при наданні різноманітних державних послуг, наприклад у будівельній чи земельній сферах. Прозора та надійна робота держреєстрів буде запорукою безпечного розвитку бізнесу та ефективного управління країною в цілому”, – зауважив він. 

Упорядкування та переведення в електронний формат реєстрів також має, за словами Федорова, прибрати корупційну складову. 

“Наразі ми проводимо дослідження щодо корупції у сфері адміністративних послуг. Уже точно можна сказати, що це мільярди гривень на рік з кишень українців. Тож ми сформували перелік близько 200 найбільш важливих послуг для громадян і бізнесу, щоб першочергово запровадити їхнє надання в режимі онлайн. Кожен українець зможе бачити наш план та перебіг реалізації цих завдань на спеціальному вебсайті”, – додав він. 

На думку правової аналітикині проєкту реформи реєстрації місця проживання та адвокатки Центру права людини ZMINA Віти Мусатенко, підписаний указ має полегшити життя українців, які вимушені через нестачу функцій і відсутність обміну інформацією між Єдиним державним демографічним реєстром, Державним реєстром актів цивільного стану громадян їздити за отриманням базових адміністративних послуг до місця своєї реєстрації. 

Щодо ідеї е-виборів та перепису населення, то експертка зауважує, що така система наразі працює в Естонії.

“Чи зможе Україна, з огляду на якість інтернету і те, що тільки 60–70% жителів країни є активними його користувачами, провести перші електронні вибори, покаже час. При цьому механізм тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси шляхом подачі заяви в електронній формі, який планують створити спільно з Центральною виборчою комісією, істотно полегшить і забезпечить право голосування всіх, хто не живе за місцем реєстрації”, – додала Мусатенко. 

Водночас аналітикиня підкреслює, що часу, який президент дав Кабміну на аудит даних з уже наявних реєстрів, може не вистачити через великий об’єм роботи. 

“Для впровадження таких серйозних змін потрібен повний електронний документообіг по всій країні та оцифрування всіх старих (паперових) документів, а для цього потрібно не три і не шість місяців. Але якщо всі заплановані зміни будуть досягнуті хоча б до кінця терміну повноважень президента, це стане справжньою революцією у сфері надання адміністративних послуг”, – підсумувала вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter