Зеленський надав громадянство іноземцям, які воювали на Донбасі

Дата: 18 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про надання громадянства особам, які брали участь у захисті територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України. 

Про це повідомляє його пресслужба. 

Згідно з указом, громадянство отримали Сергій Алєксєєвич, Станіслав Гібадулін, Сергій Гноєв, Нугзара Канделакі, Андрій Ковніренко, Нікіта Макєєв, Денис Прохоров та Олексій Сівохін. Всі вони, як зазначили у пресслужбі, є безпосередніми учасниками бойових дій на сході України.

Також українське громадянство отримав й Дмитро Фомін, який брав участь у підвищенні фахової підготовки, навчанні та забезпеченні необхідним спорядженням військових медиків Збройних сил України в умовах бойових дій.

У Зеленського нагадали, що з початку президентства він вдруге надає громадянство України іноземцям, які захищають нашу країну, та збирається продовжувати цю практику. 

Як відомо, іноземні добровольці, що воюють на Донбасі разом з українською армією, інколи стають жертвами екстрадування. Показовим випадком стала передача Росії інгуша Тимура Тумгоєва за запитом ФСБ. Чоловіка затримали українські прикордонники в аеропорту Харкова в червні 2016 року, куди він прибув з Туреччини. У липні 2017 року його звільнили з-під варти після закінчення терміну екстрадиційного арешту. Російські силовики підозрюють Тумгоєва в участі в ІДІЛ на території Сирії. Європейський суд з прав людини двічі відмовляв адвокатам Тумгоєва в припиненні екстрадиції, але Комітет ООН з прав людини зобов’язав українську владу не екстрадувати чоловіка.

Такі дії українських силовиків викликали хвилю обурення у правозахисників, які вимагали звільнення причетних до ухвалення рішення щодо екстрадиції Тумгоєва. Проте вже в листопаді стало відомо, що відповідальний за це заступник генерального прокурора Євген Єнін продовжує працювати у відомстві. 

Згодом Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, який дозволив добровольцям у спрощеному порядку отримувати громадянство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter