Зеленська в ООН просила допомогти повернути депортованих з України дітей

Дата: 20 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Дружина президента України Олена Зеленська звернулася до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша з проханням допомогти повернути з Росії в Україну дітей, викрадених з окупованих територій.

Як повідомляє Укрінформ, про це вона заявила в Нью-Йорку на заході “Боротьба за майбутнє: українські діти у війні”, організованому на полях Генасамблеї ООН.

Фото: Укрінформ

“Ми втратили 504 дитини, і ще сотні отримали травми, які вони пронесуть через усе життя”, – підкреслила Зеленська.

За її словами, понад 19,5 тисячі українських дітей були депортовані або примусово вивезені країною-агресором.

“І це тільки ті випадки, про які нам достеменно відомо, тому що здається, що таких дітей можуть бути сотні тисяч”, – зазначила перша леді.

Наразі Україні вдалося повернути лише 386 викрадених дітей, і всі вони розповідають про одне й те саме, зауважила Зеленська:

“Їм казали, що вони не потрібні батькам. Що вони нікому не потрібні. Що вони не потрібні своїй країні. Що їх ніхто їх не шукає… Викраденим дітям розповідали, що вони більше не діти України, а діти Росії, що України ніколи не існувало і не існуватиме, що це частина Росії. Що вони мають любити Росію, а не свою Батьківщину”.

У такий спосіб у Росії намагаються змінити національну ідентичність українських дітей, зламати їх, додала перша леді.

Вона нагадала, що Офіс генерального прокурора зафіксував 231 факт сексуального насильства, вчиненого російськими військовими щодо цивільних осіб, з них 13 дітей – 12 дівчат і один хлопчик, причому найменшій жертві на момент скоєння злочину було лише чотири роки.

В Україні зруйновано понад 3 700 шкіл, половина дітей змушена вчитися дистанційно, третина – втратили чи полишили свої домівки й стали вимушеними переселенцями всередині України або за кордоном.

“Користуючись нагодою, я звертаюся до Генерального секретаря ООН і всієї організації: допоможіть нам урятувати українських дітей. Я від імені всіх дітей України прошу вас докласти особистих зусиль для того, щоб вони більше не страждали, щоб зупинився цей страшний лічильник”, – сказала Зеленська.

Вона закликала допомогти отримати дані про дітей, викрадених Росією, зупинити їхню асиміляцію і паспортизацію, а також вивезти дітей з окупованих територій через безпечні спеціальні коридори.

“Нашим дітям потрібна справедливість, бо все, що відбувається, – це не випадковий злочин окремого злочинця. Це свідома політика нападників, і ми закликаємо весь демократичний світ забезпечити для воєнних злочинців покарання”, – наголосила перша леді.

У заході також узяли участь генпрокурор України Андрій Костін, Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, дипломати та політики з багатьох країн світу.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський з дружиною перебувають у Нью-Йорку з візитом, де проходить тиждень високого рівня в межах 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter